Mulching

täcke2

Våren tuffar på och det gäller att hänga med! Krokusar och narcisser har fått sällskap av små gröna ruggar av frodiga perennskott som plötsligt börjat dyka upp överallt i trädgården. Fjolårets bruna och vissna perennrester är nedklippta och det har verkligen blivit dags att ge våra planteringar en bra start på säsongen. Årets julklapp blev hos oss en skinande grön kompostkvarn och denna ska i år hjälpa oss att få fram den allra finaste mulching av risiga kvistar, strån och kogödsel.

risHär har vi samlat ihop en lämplig hög att ta tag i. Vid åkern utanför har vi lite väl gott om vildhallon, så en rensning även bland dessa var högst välkommen.

kvarnen2Grön och fin tuggar vår kvarn i sig allt vi stoppar i den. Grenar med en diameter under 4 cm går utmärkt, grövre än så blir för tufft att hacka ner. Dessutom blir det lite för grov flis av sådana grenar, lite mer som täckbark, och det är inte det vi är ute efter just nu. Alltför mjukt och fint perennklipp (såsom daggkåpa eller strandiris) är också svårt för kvarnen att bearbeta på ett bra sätt. Det packar sig och bildar lätt en gegga som sätter igen kvarnens knivtallrik. Optimala perennklippet är t ex japanskt gräs, rosenflockel, gullris och perenn solros. 

kvarnen

Effektivt så det förslår!

nedmalt

Komposterar man detta tror jag att komposten blir färdig minst dubbelt så fort.

gödselFör att spetsa till vår mulching lite extra tar vi hjälp av hyfsat välbrunnen kogödsel.

blandatHär har vi fått fram vår nya superblandning, ungefär två delar ”kvarnklipp” och en del kogödsel. 

täcke

Nymulchade rabatter är verkligen en fröjd för ögat!

Lyssnar man riktigt noga kan man nu höra hur marken bubblar av hurrarop från rabatternas alla maskar och småkryp. Jag brukar tänka på att det är just dem man vill göra glada, utan dem får ju inte växterna någon näring. Det är liksom poängen med mulching – mata maskarna, så matar de växterna! /S

 

5 tankar på “Mulching

  1. Härligt! Vilket lördagsgodis för rabatterna (eller som sagt för maskarna)! Jag har velat köpa en kompostkvarn hur länge som helst, men aldrig kommit till skott. Vilken modell slog ni till på (eftersom jag förstår att ni är nöjda med den)?
    Kram
    Elin

    • Vi köpte en Viking GE 150. Den har knivar som sönderdelar klippet och det verkar som att resultatet blir mer finfördelat. En kvarn med valsar i stället för knivar låter mindre och klarar grövre grenar, men det kändes inte aktuellt för oss. Nu letar vi hela tiden efter lämpliga hallonsnår att ”kvarna” ner…
      /Staffan

  2. Vi sålde vår kompostkvarn, använde den aldrig. Men den hade valsar (bor man mitt i ett villaområde så…), så det funkade bara bra på riktigt torra saker. Och var skulle jag lagra allt tills det hade torkat?
    Numera bryter jag sönder torrt fjolårsvisset för hand/klipper med sekatör och lägger i komposten. Kan bara hålla med om att det känns så bra att kunna lägga ut egen jordförbättring i trädgården. Växterna sjunger lovsång där de tittar upp ur den finsmuliga kompostjorden.
    Kristina

Lämna en kommentar