Klippa ner perenner

I mitten på juli just efter sommarens första överdådiga blomning är det som om en viss trötthet infinner sig i trädgården och färgerna i rabatterna börjar kännas bleka och lite matta. Sensommarperennerna har inte riktigt kommit igång än och trädgården liksom bara väntar på att få komma in i en andra andning. Då är det hög tid att klippa ner sina försommarperenner!

Nästan utblommad stäppsalvia

Nedklippningen görs för att få perennerna att ge en andra blomning genom att man tar bort fröställningarna och därmed stimulerar växten att göra nya. Detta går att göra på en mängd olika perenner, det är bara att prova sig fram! Vi brukar få en andra blomning på bla stäppsalvior, lavendel, jättedaggkåpa och löjtnantshjärta. Dessutom ger man trädgården ett piggare utseende och samtidigt flyttas fokus till andra blickfång i rabatten som förhoppningsvis är på gång!

Blå bolltistel, Echinops ritro, har börjat lysa i rabatterna med sina blå stjärnklot, här med rosen `Cristata´ i bakgrunden

Om man inte har massor med perenner att klippa kan man försöka att ta av blomställningen vid ett bladpar som här på stäppsalvian. Klipp så långt ner som möjligt eller som i detta fallet där man ser att nya blomställningar är på gång i bladvecken. Lämnar man en alltför lång ”tapp” ovanför bladvecket kommer denna bara att ruttna och bli brun och tråkig.

När det gäller jättedaggkåpan, Alchemilla mollis, så är det inte bara en härlig andra blomning man får vid nedklippning, det är också så att man förhindrar att den självsår sig hejvilt! Låter man fröställningarna mogna istället har man snart ett helt gäng nya små plantor, inte alltid på platser man själv valt.. Daggkåpans fröställningar tar jag så långt ner vid marken som jag kommer åt.

Förutom att klippa ner perenner har jag också gallrat i vår djungel av självsådd gurkört!

När nedklippningen är färdig passar jag också på att gödsla växterna så att de lättare kan komma igång igen. De brukar få lite hönsgödsel blandat med kompost men i år skall vi prova en annan variant.

Vi har tagit klippet och lagt ut det på gräsmattan och sedan kört gräsklipparen över.

Resultatet blev en fluffig finfördelad hög som måste vara perfekt som jordförbättring! Vi blandade det med kompost och hönsgödsel och lade detta ovanpå jorden kring rosor och perenner. Det blir nog inte så dumt..

Staffan räfsar ihop perennklippet

Medan jag ändå kliver runt i rabatterna ser jag också till att flytta på de växtstöd som inte behövs längre och kanske använder dem till sensommarperennerna istället. Vi använder oss främst av bambupinnar och snören och så kallade pionstöd, främst eftersom dessa är så lätta att flytta vid behov. /R

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s