Rospyssel

I år har vi verkligen haft en fantastisk rosblomning! Värmen gjorde visserligen att den tog slut lite tidigare än vanligt, men vissa ljumma kvällar var rosdoften nästan bedövande och fyllde hela trädgården!

Morgon på rosenterrassen i rostider

Nu har de flesta av de engångsblommande rosorna gjort sitt för i år och jag har precis börjat att ”efterbloms-pyssla” lite med dem. De engångsblommande som får nypon låter jag vara, kanske tar jag bara bort lite gamla kronblad kring det blivande nyponet för att snygga till lite. På dem som inte får nypon klipper jag helt enkelt bort den överblommade rosen ett par blad ner på grenen.

Gallicarosen `Complicata´ får gigantiska, lysande enkla blommor som nästan täcker hela busken under några veckor och senare får den även fina nypon

Bourbonrosen `Great Western´ har en härlig, tung doft och runda, svällande knoppar, nästan som på en pion! Den får många nypon. 

Albarosen `Königin von Dänemark´ får inga nypon utan här putsas de överblommade rosorna bort

Gallicarosen `Officinalis´ på kryddterrassen får också nypon

De rosor som blommar om under sensommaren putsas också genom att den överblommade rosen tas bort för att främja ytterligare blomning.

Floribundarosen `Astrid Lindgren´ blommar hela sommaren om man fortsätter att klippa bort de överblommade blommorna.

Precis som perennerna så kan rosorna vid den här tiden behöva en extra energikick och därför får de nu gödsel i form av lite hönsgödsel, finfördelat perennklipp och kompost.

Längst till vänster i vasen ses `Charles de Mills´ och bredvid den finns `President de Seze´, båda två är gallicarosor men ingen av dem får nypon /R

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s