Tankar om Rosenterrassen

Planritning över rosenterrassen med trädgårdsköket upp till vänster och pergolan längst bort till höger. På bänken mellan de två fyrkantiga rabatterna funderas och planeras det ofta över en frukost

När jag sitter med mitt morgonkaffe på rosenterrassen och ser ut över rabatterna här är det nästan omöjligt att inte börja smida planer för framtiden. Jag fylls med tillfredställelse över rabatternas tokiga frodighet och mångfald, men kan samtidigt inte låta bli att fundera över vad som kunde göras lite bättre..

Under rosblomningen fungerar rabatterna som bäst. Då harmonierar rosorna fint med ”perennstommen” mellan buskarna. Med detta menar jag de perenner som så att säga bildar en stomme av färg, i detta fall blått och silver, under nästan hela säsongen.

Lammöron och stäppsalvia i full blom

Här utgörs de av martorn, Eryngium planum, lavendel, Lavandula angustifolia, vit malört, Artemisia ludoviciana `Silver Queen´, lammöron, Stachys lanata och stäppsalvia, Salvia nemorosa.

Pionen `Sarah Bernhardt´ matchar rosen `Königin von Dänemark´ väldigt bra i färg tycker jag

Dessutom har jag tagit med mig (ännu en!) en idé från Italien, närmare bestämt från rosenträdgården i de gigantiska Boboliträdgårdarna i Florens. Här har de bakom strikta buxbomshäckar blandat rosor och luktpioner i olika färger. Att blanda just gammaldags rosor och luktpioner ger en lite rolig lek med form och färg tycker jag, de är ju så lika, ibland är det nästan svårt att säga om en svällande knopp skall bli ros eller pion.. Dessutom förlänger man ”rostiden” en aning eftersom luktpionerna börjar lite tidigare.

Boboliträdgårdarna i Florens bjuder på trädgårdsrum för jättar mer än för vanliga människor, men rosenträdgården är i mer gripbar storlek och utsikten ut över toscanas kullar är fantastisk!

Våren har vi också jobbat en del med i rabatterna på rosenterrassen och de består nu av långa svep av `White Triumphator´ tulpaner samt kirgislök.

För att slippa alltför bar jord under dessa har vi också satt några praktnävor, dagliljor och jättedaggkåpor eftersom dessa vegeterar ganska tidigt och ger ett friskt grönt bottenskimmer åt rabatten. Men det är inte riktigt bra än, mer färg behövs! Det blir till att ordna till hösten..

Ettårig vallmo, dagliljan `Frans Hals´, gurkört och gräset Molinia arundinacea`Transparent´ är på gång

Efter rosblomningen blir rabatterna också lite matta och vi har börjat fylla på med massor av röda solhattar och kransveronica. Sedan innan står några höga bestånd med rosenflockel och japanska gräs (som hade det tufft i vintras och inte blivit så stora som vanligt) och våra fina bolltistlar kämpar på, men något mer blickfång hade suttit fint. Funderar på om inte den gamla hederliga höstastern skulle göra sig bra här..

En av många frukoststunder på rosenterrassen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s