Gör ett ordentligt anläggningsarbete!

När man står en hel dag i duggregn och gräver får man verkligen tid att fundera. Det slog mig att det som jag stod och gjorde är det som oftast glöms bort eller helt enkelt bara hoppas över, nämligen att göra ett ordentligt anläggningsarbete. Och ändå är det just detta som gör att trädgården fungerar! Ibland när vi får besökare till trädgården blir det en ganska oväntad reaktion, besökaren skruvar på sig och ser olustig ut och tillslut lägger de handen på ens axel och säger: ”Men, stackars dig! Så mycket jobb, så mycket att sköta om!”

Östra sidan av köksträdgården grävs ur för att komma i nivå med resten av trädgårdsrummet

Men det är ju just detta, gör man ett ordentligt grundarbete så blir det inte så jobbigt sedan! Alla trädgårdar kräver givetvis arbete, men det är egentligen upp till dig hur mycket eller vilken typ av arbete du vill utföra i din trädgård. Att göra en grop i gäsmattan och peta ner en magnolia är tex en helt vansinnig idé, vad som kommer hända är att gräset kommer att växa in till stammen, bli en tofs som ingen kommer åt, magnolian kommer långsamt att dö och det hela ser bedrövligt ut!

Mycket grundarbete i vår trädgård handlar om att flytta om jordmassor. Här har den utgrävda jorden från östsidan av köksträdgården hamnat nedanför de sista två bäddarna för att höja marknivån här.

Det finns ingen idé med att sköta något som inte fungerar, dessutom är det fruktansvärt tråkigt! I vår trädgård har vi slitit och sliter fortfarande mycket med grundarbetet och jag känner nu att det verkligen är värt det. Se till att förbättra jorden och få bort allt rotogräs innan man planterar, ha tydliga kanter i någon form så att inte ogräs eller gräs klättrar in i rabatterna, osv, osv..

Ovanpå jorden läggs ett lager samkross och så blir det till att trampa!

Att plantera verkar vara det som folk tänker sig att man bör göra i sin trädgård och visst är det det, men det är bara en liten del i en helhet. Trädgårdsarbete handlar lika mycket om att lägga sten, grus eller sand, flytta på stenar, lägga till stenar, snickra, mura, flytta jordmassor hit och dit och gräva, gräva, gräva! Planteringen är så att säga bara grädden på moset, då skall allt det andra vara klart först!

svaret på frågan om trädgården är jobbig för oss är; Nej, det är den inte, eftersom vi rationalliserat bort en massa onödigt jobb. Det jobb som vi ändå måste göra i trädgården är sådant som vi valt själva och tycker är roligt! Så det är faktiskt möjligt att ha en hyfsat stor trädgård och ändå kunna njuta av den på alla sätt, både genom att pyssla i den, odla, laga mat, slappa eller bara gå runt och njuta! /R

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s