Beskära blåregn

Idag var det verkligen hög tid att beskära vårt vita blåregn, Wisteria floribunda `Alba´, eftersom det bokstavligen håller på att uppsluka det stackars lilla blomsterkornellträdet som står intill!

Entrén till vår trädgård

Jag brukar klippa blåregnen i vår trädgård en gång i mars-april och en gång under den så kallade JAS-perioden (juli, agusti, september). Två gånger om året är definitivt nödvändigt annars får man aldrig någon ordning på dem! Blåregn växer nämligen mer än gladeligt och skickar lätt ut lianer på upp till två meter under en sommar. Så tillväxten är ofta inget problem, utan det som kan vara lite svårt att locka fram ur dem är blomning. Utan beskärning blir det helt enkelt inga blommor, inte förrän blåregnet känner sig gammalt och det är minsann inte i första taget!

vad man får göra de första säsongerna är att bestämma hur blåregnet skall växa. Skall det täcka in en fasad eller mur får man låta det växa obehindrat ett tag så att plantan byggs upp i höjd, men man kan också spaljera några få grenar horisontellt, kanske över in ingång eller varför inte göra ett litet träd? Huvudsaken är att man har ett mål att jobba efter så att man vet vad man skall göra. Principen är samma i alla fall; några huvudgrenar väljs ut och sparas, medan alla sidolianer kortas in till mellan tre och fem knoppar.

Klipp alltid vid en knopp! Lämna inga ”tappar”!

Med tiden bildas liksom ett ”fnotter” vid dessa inklippta sidolianer, lite som fruktsporrar på fruktträd, och här kommer sedan blommorna. Våra blåa blåregn, Wisteria sinensis `Prolific´, har blommat fint några år, men detta vita har inte kommit igång än, men så växer det mycket kraftigare än de andra också!

Om man börjar undra varför man satte sitt vita blåregn ibland kan man alltid åka till Villa Gamberaia i Italien i apil/maj och gå via denna lilla trappa rakt upp igenom det doftande vita ”regnet”. Sedan tvekar man inte längre..

Det blev en rätt rejäl hög med lianer och då klipptes det ändå i april också!

En liten Jackmanii-clematis snor sig glatt ihop med blåregnet och ger ingången en förlängd blomning.

Här har vårt nysatta blåregn, Wisteria macrostachya `Clara Mack´, fångat in en rönnsumak! Skall man inte klippa grenarna så behöver de oftast bindas upp..

När jag ändå är igång och pysslar ser jag också till att binda upp de lianer som skall sparas. De klättrar ganska bra själva om det finns något att sno sig runt, men det är inte alltid man är överens om vad som är lämpligt att klättra på. Hittar lianerna inget så klättrar de på varandra och det hela blir en enda ihopsnurrad lina som det kan ta ett tag att reda ut..

Det kan förstås också bli väldigt fint när grenar har snott sig runt varandra och blivit lite grövre, men då räcker det oftast med två.

Blåregn är verkligen trevliga växter även utan den fantastiska, väldoftande blomningen. De har ett härligt grönt och lite exotiskt bladverk som prasslar lätt i vinden, de växer fort och de har en förmåga att se gamla ut efter bara några år med sina silvergrå stammar som vrider sig hit och dit. /R

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s