Beskära åbroddhäcken och annat pyssel

När jag satt och fikade lite på trappan ner till kryddterrassen kunde jag inte undgå att märka hur mycket åbroddhäcken hade vuxit! Den hade nästan helt förlorat formen, så det var bara att gå och hämta saxen..

Åbrodden har visat sig vara en bra växt att formklippa, kanske förutom det faktum att den växer så fort. Jag har redan klippt den två gånger i år, detta blir den tredje. Men den är lätt att klippa och har en vacker, lite silvrig lyster. Dessutom är den lätt att föröka, sticklingar rotar sig nästan direkt om man sticker ner dem i jorden. Jag hackade bokstavligt talat sönder en gammal planta som vi hade och fick massor av sticklingar, en del hade till och med rötter! Planteringen gjordes förra året och den har nästan redan blivit en tät och fin häck!

Körvel (i mitten) och åbrodd är två tuffingar som kämpar om utrymmet, här har körveln lyckats tränga ut åbrodden i gången!

Jag försökte innan med gamander som jag frösådde i samma mönster, men jag tyckte aldrig att de gjorde sig som häck här, de tog för mycket plats och var lite krångliga att klippa. Dessutom har de fin blomning som man inte får se om man klipper dem hela tiden!

där! Nu blev det lite bättre! Jag klipper på samma sätt som med en buxbomshäck; en sida i taget för att undvika avrundade kanter och med häcksaxen (inte den elektriska) blir det inte så hackigt.

Överblommad vit riddarsporre får ge plats åt bla. vita solhattar och ulleternell.

I övrigt är det fortfarande kontinuerlig nedlippning av överblommade perenner som gäller, dels för att snygga till lite och dels för att framhäva sensommarfägringen i rabatten.

Ser genast lite piggare ut!

Hostan har också blommat över vid det här laget.

Klippt!

Fortsätter man att klippa den lilla sibiriska vallmon så producerar den sina lysande creppappersblommor i vitt, gult, orange och rött hela sommaren!

Glöm inte att fortsätta putsa de återblommande rosorna så fortsätter de också att blomma om. Klipp två till tre blad nedanför den överblommade rosen vid ett blad.

Imorgon blir det upp tidigt och plocka alla blommor och blad som skall med till ett bröllop i helgen. Blomsterarrangemangen skall vara bara trädgårdsblommor och vilda växter. Skall bli spännande! /R

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s