Fjärilar!

Att ha en livfull trädgård med många olika sorters växter är verkligen något att sträva efter. Högt och lågt, enkelt och fyllt, allt om vartannat. Monokulturer är tråkiga och stela. En av de viktigaste poängerna med vår trädgårds mångfald är att den smittar av sig till djurlivet – finns det mycket att välja på lockas en massa olika typer av djurliv hit. Just nu är det fjärilarnas tid…

En citronfjäril kalasar på en solhatt.

Helt klart är enkla blommor mer populära än fyllda. En riktigt fläskig dahlia till exempel är förmodligen helt omöjlig att ha som matställe. Det är nog svårt att hitta någon nektar bland alla kronblad…

Solhatt, Martorn, Bolltistel, Anisisop och Kungsmynta är fantastiska fjärilsmagneter och häromdagen räknade jag till runt femtio nässelfjärilar på vår Buddleja. Hos oss brukar den (trots att vi varje vår beskär den hårt) bli runt tre-fyra meter hög där den står mot husväggen. I år är den nog bara runt två meter, förmodligen gillade den inte den kalla vintern.

Den Storfläckiga pärlemorfjärilen verkar hungrig.

En Silversmygare har hittat någon slags ärtväxt på åkern utanför trädgården. En inte helt vanlig gäst som vi bara sett ett fåtal gånger.

En Silverstreckad pärlemorfjäril på en anisisop.

Svingelgräsfjärilen dricker nektar ur en lavendelblomma.

Vissa (som denna Amiral) gillar halvruttna körsbär bättre än blommor..

Luktgräsfjäril på Eryngium.

Kartfjärilen är intressant. De fjärilar som flyger tidigare på säsongen ser helt annorlunda ut. Linné trodde till och med att de var två olika arter. Exemplaret på bilden har kläckts under sommaren och har därför ”sensommarlooken”. Vi har aldrig sett försommarvarianten i vår trädgård. Kanske har vi trott att det var någon sorts pärlemorfjäril för att den är mycket mer orange?

Vingarnas undersida kan – som denna storfläckiga pärlemorfjäril visar – vara minst lika färgglada som ovansidan.

Kungsmynta – om man av någon underlig anledning bara kan ha en enda fjärilsväxt i trädgården får det nog bli den. Tistelfjärilen håller med.

Slåttergräsfjäril och Påfågelöga samsas om en klase Buddlejablommor. Jag kanske ångrar mig när det gäller valet av den ultimata fjärilsväxten. Buddleja davidii – spelar förmodligen ingen roll vilken sort – måste vara fjärilsväxten nummer ett! Fast Kungsmyntan blommar längre… hmm… jag vet inte riktigt. Jag vill helst slippa välja.

Det dyker upp lite udda figurer hos oss ibland också. På väg till brevlådan fick vi syn på den här Videsvärmaren som satt på vårt plank och funderade. Först var dess vingar helt ihopfällda och då syntes den knappt. Jag kunde dock inte hålla mig utan var tvungen att peta på den – bara litegrann. Kanske försökte den skrämma mig när den då visade sina lysande blå ögonfläckar. Jag lyckades få med lite av dessa blå ögon på bilden. I verkligheten var de ännu mer spektakulära. Men så är det ju – allting är alltid mer spektakulärt i verkligheten! /S

Annonser

One thought on “Fjärilar!

  1. Trädgårdens juveler! Dagfjärilar är verkligen kära besökare och vad vore en trädgård i augusti utan dessa vackra fladdervänner? Fina bilder och den där sista svärmaren ser verkligen annorlunda ut.

    Kram Anna Vattenkanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s