Tankar om frukt- och bärterrassen

Ursprungsplanen för frukt- och bärterrassen. Naturligtvis har vi inte alls gjort som vi tänkte från början, men i stora drag är det fortfarande sig likt.

Funktionen med vår terrassträdgårdsdel har alltid varit klar; här odlar vi vår mat, tillagar den och serverar den. Att kunna smaka på trädgården medan man sitter och njuter i den är verkligen en fantastisk upplevelse och har varit målet från allra första början. Men det har också alltid varit viktigt att odlingarna skall vara vackra, de skall ingå som en funktionell del i trädgården, inte som någon produktionsyta. Så målet har varit vackra och trivsamma trädgårdsrum, men med en enkel och så lättskött funktion som möjligt.

här såg frukt- och bärterrassen ut för ungefär två år sedan..

Frukt- och bärterrassen är alltså tänkt att innefatta allt vad vi kan önska oss av delikata frukter och bär och då ytan är begränsad gäller det att tänka efter. Hur mycket behöver man av varje och vad skall de användas till? Vilka ytor finns och framför allt – vilka murytor att spaljéra mot finns?

I denskarpa marssolen i år började frukt- och bärterrassen ta form. Närmast ses jordgubbs- och hallonbäddar, därefter står ett plommon och till höger ses vinbärsbuskar.

Murytorna är som synes något låga så större träd att spaljéra får sättas på andra platser. Men ytan längst åt öster ger en härligt skyddad plats, både från vindar och insyn så här blev det en upphöjd bädd mot muren där lite mera kinkiga, exotiska växter får vara.

Den upphöjda rabatten för mullbär, fikon, tayberry och kvitten rensade jag för hand i våras (kvickroten tyckte verkligen att det var en bra rabatt..) och innan jord och gödsel fylldes på fodrade jag insidan av rabattkanten med frigolit, kanske hindrar det kylan något från att tränga in?

Eftersom det är en sådan skyddad plats gjorde vi en gräsmatta här som är perfekt att gömma sig på en stund, om det så är bara för att sova lite eller leka med brorsbarn. Denna ”matta” som blir är som ett eko från kryddterrassens ”mattor” med örter och det ser väldigt trevligt ut uppifrån de övre terrasserna.

Åt öster har vi gjort ett litet avbrott i rabatten för att kunna göra en bänk där emellan och tanken är att om fikonen trivs så skall de spaljeras mot väggen bakom.

Jag vill också att denna terrass skall kännas mjuk och lummig som en kontrast mot den lite gassigt eleganta kryddterrassen. Därför tror jag att några fler plommonträd skulle göra sig, så att det kanske blir tre stycken allt som allt. Här behövs grönt, frodigt grönt! Dessutom har jag märkt att en gräsmatta som är aldrig så liten men strikt inramad av sten och grus ger riktiga tjut av vällust (särskillt bland yngre besökare) och upplevs som ett under av mjukhet och mysighet. Ett kontrast-trolleri!

Rabatten med amerikanska blåbär i framkant. Denna rabatt skall få ”riktiga” kanter precis som gräsmattan och blåbären skall få en underplantering av kanske allåkerbär.. i rabatten utmed muren är det planterat smultron som skall täcka in jorden.

När man kommer till frågan om vad man skall odla av frukt och bär så är svaret delat. Jag tycker nämligen att här alltid skall finnas något att stoppa i munnen direkt, som är gott precis som det är och som man också får ta så där i förbifarten, det skall inte sparas till sen. Sedan har vi sådant som man kanske inte äter så mycket av direkt utan hellre gör sylt, saft och gelé av.

Ett mognande tayberry.

Det viktigaste är att man har en plan för det ätbara man odlar, ta reda på hur man äter det och om man verkligen tycker att det är gott. Så att man inte står där en dag med en buske dignande av bär som man varken har ork eller lust att ta hand om. Glöm inte att det inte är för livets nödtorft vi odlar i våra trädgårdar idag, utan för att få njuta med alla våra sinnen. Kanske har man bara plats för en litet spaljerat päronträd i sin täppa som bara ger några enstaka frukter, men vilka frukter! Det går inte att köpa sådana smaker och det går inte att få på den finaste restaurang, ingenting slår det som man ömt odlat fram i sin trädgård! /R

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s