Fredagsblommor

På fredag får vi gäster och då vill jag att det skall vara fint inne med blommor i varje hörn, särskilt eftersom det verkar bli lite dassigt väder. Då kan det nästan kännas som att man får uppleva lite av trädgårdens tjusning även om det öser ner! Dessutom så svämmar trädgården över nu av härlig blomsterprakt och som jag sagt förut; ju mer man klipper, desto mer blommar det!

Detta är vad jag brukar ha med mig ut i trädgården när jag skall samla blommor till arrangemang och buketter, en hink med lite vatten i, en helt tom hink och en rejäl trädgårdssax. Hinken med lite vatten är för att peta ner blommorna i direkt, så att de snabbt återhämtar sig. Det är ju väldigt romantiskt och vackert att gå runt med en blomsterkorg på armen och plocka, men blommorna håller mycket längre om de direkt hystas ner i lite vatten. Den andra hinken har jag för att slänga blad i, jag tar bort alla de nedre bladen (och ibland mer) för att blomman skall minska sin vattenförbrukning och för att vattnet inte skall bli dåligt (de nedre bladen ruttnar om de blir stående i vattnet).

Amaranter med blad och allt.

Detta är vad som blir kvar när bladen är avklippta. Här tar jag faktiskt bort alla blad eftersom de annars skulle skymma de fina vipporna.

Artemisia `Silver Queen´ innan rensning.

Färdiga för arrangemang! Det fina med att ta bort bladen nu i samband med att man plockar blommorna är att det blir mindre att tänka på sedan när själva arrangerandet görs.

Blommor till två stora arrangemang. Nu skall de få stå och suga vatten i vår mörka källare i några timmar.

Under tiden gör jag en liten bukett att ha på handfatet på toaletten. Det finns väl knappast något ställe där man kommer närmare en bukett och verkligen kan titta på den än på handfatet..

Mina nya favoritringblommor `Zeolight´ och blodtopp i en indisk mässingskanna (loppisfynd!!), men kanske lite doft också?

För färgkontrast och doft blev det några rödlila luktärtor `Royal Maroon´ också..

I kvällssolen börjar jag med arrangemanget till matbordet. Det blir orange dahlior, ringblommor, gullris, ulleternell, fröställningar från älggräs, amaranter, m.m. Oasisen har legat i blöt över natten och jag börjar med att sticka in dahlior spritt över hela fatet för att få upp en form och en storlek som känns bra. Eftersom arrangemanget kommer att ses från alla håll är det viktigt att det är lika fint runt om!

Klart! Nu har jag petat in blommor i alla luckor så att man inte ser oasisen någonstans.

här blev det på bordet! Varför är folk så rädda för gult? Kanske lite högt, men det gör nog inget. Nu skall bara dukningen till imorgon..

Den andra hinkens innehåll omformade sig så här! Solrosor, hortensior, dahlior, gullris, klätterrosen `Ilse Krohn Superior´, artemisia, bolltistel, martorn, m.m. Visst bryter det blå fint mot det vinröda? Bunken är återigen ett loppisfynd..

Här är det på plats på kaminen som antagligen(?!) inte kommer att behöva användas i morgon. Nu är vi redo för lite kalas! /R

Annonser

One thought on “Fredagsblommor

  1. Hej på er trädgårdstomtar! Det ser jätte fint ut. Påminner mig om det vackra arrangemang ni gjorde till vårt bröllop i Gräfsnäs slottsruin. Hoppas få bilder om ett par veckor från fotografen som ni kan lägga ut här. Kram på er

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s