Morgon

Det är morgon och jag går med min frukostbricka genom trädgården på jakt efter en bra morgonplats. Daggen blänker på blad och blommor och två små tufsiga rödhaksungar far fram och tillbaka mellan perennerna med sitt ”Tjick, tjick”. Längs med muren ligger fjärilar på rad med vingarna utfällda för att fånga dagens första värme. Det är stilla och lugnt och det är en sådan där morgon då allting känns rent och nytt, som om det var den allra första dagen på jorden..

Det är fullt av dofter i luften, men den starkaste kommer från luktärterna som trasslar sig uppför armeringsstaketet mot åkern.

Rosenterrassen har bytt skepnad igen och domineras nu av de mäktiga rosenflocklarna (i bakkant av rabatten) vars blommor fullkomligen dignar av fjärilar sådana här fina dagar! Men ännu är trädgården morgontrött och varken fjärilar eller andra insekter har kommit igång än. Stäppsalviorna har så smått påbörjat sin andra blomning och solhattarna fortsätter att blomma fint, men de behöver stöd!

Tåtelgräset Molinia arundinacea `Transparent´ blommar för fullt och ger rörelse åt hela rabatten med sina gracila vippor som svajar i vinden.

Vid trappan till trädgårdsköket har lampborstgräset, Pennisetum `Hameln´, börjat veckla ut sina duniga ax, och precis som varje gång förlåter jag den all dess bråkighet och ovilja till blomning bara för att den liknar inget annat. De svagt violetta vipporna liksom svävar över den lilla tuvan och de fångar ljuset i sitt mjuka dun och gör det omöjligt att inte gå förbi utan att försiktigt smeka ett ax ömt i handen.. Men helt lätt att ha att göra med är den inte..

kryddterrassen är det redan varmt och luften är fylld av kryddiga dofter så jag slår mig ner på stora trappan och lutar mig mot den varma, röda stenen.

Kryddterrassen har också bytt skepnad, de rosa tonerna från rosor och malvor har ersatts med flammande gult, rött och orange från dahlior och ringblommor.

Anisisopen blommar fortfarande och vid dess fötter har muskatellsalvian frösått sig i stora, ludna bladbuketter som kommer att blomma fint till nästa år!

Den kinesiska gräslöken blommar också och den är verkligen fantastisk! Blommorna piggar upp den tråkigaste sallad och bladen har en fin vitlökssmak.

Långsamt vaknar trädgården, det känns att hösten närmar sig, men än är det faktiskt sommar och den blå himlen lovar en underbar dag! /R

Annonser

One thought on “Morgon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s