Att göra en trappa

Den lilla trappan på vår kryddterrass som leder ner till Frukt- och bärterrassen.

När man bor i en terrassträdgård som vi så är konsten att bygga trappor något man måste lära sig förr eller senare. Trappor är väl egentligen inte så komplicerat att göra, men som vanligt måste man ha klart för sig vad det är man vill åstadkomma.

Från ingången till trädgården uppe till vänster går en annan typ av trappa ner till buxbomsterrassen. Den är lagd (kallmurad) med osågade kalkstensblock och det går faktiskt att köra upp och ner för den med både skottkärra och barnvagn! Här var det viktigt att stegen hamnade på lagom avstånd från varandra så att det inte blir snubbelvarning.. Verkar ha funkat bra hittills!

Man har i alla tider försökt manipulera folks känslor genom trappbyggande. Ett vanligt förekommande knep är att göra en enorm trappa med för höga steg som tvingar den ovärdige att så att säga mera ödmjukt närma sig den upphöjde när han flåsande och frustande tillslut står på översta steget till en helgedom. Detta har inte varit målet för våra trappor!

Trappan ner från buxbomsterrassen till rosenterrassen.

Enda sedan min trädgårdsutbildning (då det pratades MYCKET om trädgårdstrappor) har jag inte kunnat undgå att liksom provgå de trappor som kommit i min väg (som tur är är Staffan likadan..!) och i främmande trädgårdar stegar vi upp och ner och bedömer om de fullföljde sitt syfte eller ej.

Vårt trädgårdskök ligger aningen högre än resten av rosenterrassen och derför blev här också några trappsteg.

I vår trädgård handlar trapputformningen mest om hur pass ofta och effektivt man behöver använda trappan. Springs det nästan hela tiden i den, som mellan trädgårdsköket och kryddterrassen, så måste den vara kort och enkel att gå i, medan trappan upp till gamla äppelträdgården inte alls behöver vara ergonomiskt utformad för stress eftersom man aldrig har särskilt bråttom i den delen av trädgården.

Den breda trappan mellan rosenterrassen och kryddterrassen. På sidorna har vi lämnat ”hål” i skarvarna mellan stegen och planterat back- och gråtimjan.

Intill gamla äppelträdgården har vi byggt en liten trappa av tre stenbumlingar. Inte alls särskilt bekväm att gå i, men väldigt trivsam..

Det finns en trappformel som kanske verkar komplicerad, men som faktiskt är riktigt användbar. Formeln bygger på att den totala steglängden skall bli 64cm (eller något därikring, ej supernoga..). Sedan skall man fördela dessa 64cm enligt följande: Trappstegets stegdjup plus stegets höjd gånger två. Har man tex ett stegdjup på 32cm skall steghöjden bli 16cm; 32+(16×2)=64

Trappan mellan utsiktsterrassen och krydterrassen. Den skall bäddas in i mera växtlighet på sikt..

Det är förstås svårt att få till centimetrarna exakt och det är heller inte nödvändigt, men siffran kan vara bra som vägledning. Vi tycker att den funkat för oss.

Den senast gjorda trappan, mellan frukt- och bärterrassen och köksträdgården. Sista steget skall läggas och en grusbädd har gjorts i ordning.

Betongklick på och....stenen på. Sedan fixas höjd, bredd och lutning med hjälp av vattenpass och tumstock (och slägga ibland).

Smygtrappan från trädgårdsköket och upp till utsiktsterrassen döljs nästan helt av en levnadsglad rosenginst nu, ett litet problem som vi måste ta i tu med..

Jag minns när jag gjort klart vår första trappa och man plötsligt inte behövde springa runt halva trädgården för att ta sig dit man skulle. Det var en härlig känsla och jag såg för min inre syn hur fjäderprydda damer tillsammans med Fred Astaire dansade upp och ner för den, hi,hi.. /R

Annonser

One thought on “Att göra en trappa

  1. Jättebra inlägg! Men så vackra trappor ni bygger… blir full i skratt för det där med hur man bygger trappor är tydligen väldigt viktigt – det var det på SLU Alnarp också kan jag meddela. Skämt åsido – det är faktiskt viktigt att trappan blir skön att gå i… den där trappformeln är ju bra trots allt.

    Kram Anna Vattenkanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s