Plantering i Körsbärsträdgården

Den delen av trädgården som vi kallar för körsbärsträdgården är som sagt tänkt att bli som en mjuk, grön kontrast till terrassträdgårdsdelens mera ordnade gångar och rabatter. Det är en klurig bit trädgård att formge. Framförallt eftersom marken lutar ganska brant och halva delen ligger under vårt stora bigarråträd (och här vill man absolut inte gräva för mycket bland dess gamla rötter!). Men precis utanför bigarråträdets skugga ligger den här planteringen som ses på bilden ovan. Planritningen visar hur jag tänkt mig busk- och trädvalet. Givetvis har vi ändrat en del, men på det hela taget så blev det så här.

Under bigarråträdets krona är det härligt att vara, särskillt i maj då vita blomblad fyller luften och snöar ner över trädgården. Bortanför trädkronans skugga skymtar den blivande planteringen.

Vårt stora träd fick sätta tonen för denna delen av trädgården och när jag började tänka på blommande träd dök blider av arabiska och asiatiska miniatyrer upp för mig. Där ställs ofta det skirt blommande mot något formstarkt och grönt och som kontraster oftast gör så för de fram varandra. I min version blir det Thuja `Smaragd´ och lagerhägg som liksom får stabilisera upp de luftigt, flyktiga körsbärsträden, magnoliorna och olvonen.

När vi flyttade hit slutade det klippta gräset ungefär där vår plantering idag börjar och nedanför det växte det kvickrot och manshöga nässlor ända ner till åkern. För att kväva ogräset har vi under ett och ett halvt år haft det som ska bli planteringsyta intäckt med markväv och nedanför har vi jämnat till marken och sått gräs. Det enda som fanns i nässelsnåret var ett något hämmat skogsolvon, Viburnum opulus `Roseum´, som vi sparade.

vissa ställen klipptes hål i väven upp och i dem planterades träden och buskarna. På bilden ses från vänster till höger; prydnadskörsbäret Prunus `Accolade´, magnolian `Leonard Messel´ och det befintliga skogsolvonet.

De har verkligen tagit sig fint! Får de ingen konkurrens från andra växter (runt fötterna..) de första åren så verkar det som om de får en snabbare etablering.

I mitten här ett bergkörsbär, Prunus sargentii, i framkant ett japanskt olvon, Viburnum plicatum `Mariesii´ och Thuja `Smaragd´(och bakom det ett bergkörsbär till..).

Som jag visade i inlägget igår, är det tänkt att markskiktet skall bestå av tåliga och marktäckande perenner. Jag tänkte mig att man kan ta av det som verkligen trivs på tomten och som vi också tycker om och låta det få den plats det vill! Här finns nämligen massor av dubbel, lysande röd vallmo, gigantiska bestånd av limegrön hosta, dagliljan som jag pratade om igår, strandiris och givetvis aklejor i alla de färger! Ihop med dessa planteras också sådant som vi fört in, som tex, nävor och jättedaggkåpa. Det gäller att täcka in den bara jorden..

Ett ”vilt” bestånd av påskliljor på en ödetomt en liten bit från oss.. 

Men eftersom det är en vårträdgård tänkte jag att vi verkligen kunde frossa i vår och göra ett ordentligt vårflor under de blommande träden. Med stora sjok av påsk- och pingstliljor och kanske kejsarkronor (om vi har råd..). Vi har flyttat en del scillor från andra delar av trädgården hit och några generösa vänner försåg oss med en stor klump av snödroppar som vi delade och petade ner! Vi får väl se om vi hittar någon bra lökrea i höst../R

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s