Utflykt till Horsabäcks perenner

Omgiven av frodig blandskog och kulliga hagar ligger Birgit Udsens plantskola – Horsabäck Perenner. Platsen ligger skyddat uppe på en höjd och när man väl hittat hit stannar man gärna en lång stund. Här finns nämligen mängder av perenner!

I den lilla röda byggnaden hittar man album med bilder på perennsortimentet eftersom skyltarna ute i själva plantskolan saknar bilder. Här inne kan man även köpa keramik och lite annat.

Det finns många olika sorters gräs att välja mellan – till riktigt bra pris och i lagom storlek. Jag tycker annars att det är svårt att hitta bra exemplar av gräs. Ofta är de alldeles för små och fjuttiga eller alltför stora och dyra.

Det finns lite lustiga små hus och arrangemang här och var som förstärker känslan av att man befinner sig långt ute i skogen. Jag kommer på mig själv med att tänka på mumintrollen. Högst uppe i tornet sitter nog Muminpappan och tänker på havet..

Skyltningen är enkel och tydlig.

Växtbäddarna smälter in fantastiskt i miljön och alla ytor mellan dem är bevuxna med olika marktäckare. På flera ställen såg jag att klätterhortensia använts just som marktäckare – en riktigt bra idé som jag faktiskt aldrig tänkt på förut.

Rebecca botaniserar bland dagliljorna. Vi har lite idéer om nya planteringar med framförallt dagliljor. Blomningen är ju något alldeles extra och det gräslika (inte gräsliga)bladverket kan ge bra stadga i nästan vilket sammanhang som helst.

Efter att ha samlat på oss en hel kärra med perenner sliter vi oss från alla växtbäddar och tar oss till det lilla röda kontoret för att få betala dagens fynd. Vi skulle kunna samla på oss minst en kärra till men det får bli en annan gång. Eller förresten, skulle vi inte ha den där ormbunken också? Och kanske ett par dagliljor till?…

Med bakluckan full av växter kommer vi till slut iväg, förvissade om att vi kommer att återvända. Här finns väldigt mycket att hämta, jag tror att sortimentslistan på plantskolans hemsida är runt 40 sidor lång – och då är det bara text, inga bilder! /S

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s