Utflykt till Tjolöholm

En härlig, klar höstdag och vi bestämmer oss för att åka till Tjolöholms slott och ha picknick! Dagen är verkligen underbar och medan vi traskar uppför den stora gräsmattan med fikakorg och filtar skymtar slottet i soldiset som en hägring..

Parken och de relativt små trädgårdarna på Tjolöholm går från en ytterlighet till en annan. En övervuxen gammal naturstenstrappa leder upp till den perfekt klippta gräsytan framför slottet. Eftersom jag är lite smått besatt av trappor så noterar jag att den här inte alls var något vidare att gå i men vacker är den..

Är det inte en helt vansinnigt tokig byggnad? Obervera att den långa trappan som leder upp från gräsmattan till slottet är belagd med gräs, en ganska rolig detalj!

Tjolöholm har alltid utövat en viss trollkraft på mig och ända sedan jag var tonåring har jag släpat hit vänner och bekanta på picknick. Det är något med det totalt osannolika i denna byggnad som är helt och fullt gjort som en saga in i minsta detalj. Nationalromantik och nygotik i den mest kompletta form jag sett!

Som hämtat ur Hans och Greta!

På planen framför slottet har man brutit upp ytan i kvadratiska gräsrutor med stenplattor mellan. Inspirationen till detta kommer alldels säkert från den engelska Tudor-tiden då det var vanligt att anlägga mönster av gräs som med fördel kunde ses uppifrån slottet. Men även från marken tycker jag att de är väldigt effektfulla och i vår egen trädgård har vi börjat att göra vår egen variant av gräsrutor på vår utsiktsterrass.

De nytillverkade ”Arts and Craft”-bänkarna passar perfekt in i miljön! Något liknande kanske man skulle försöka sig på själv..

Entrén är en salig blandning av nordisk folksaga och nygotik.

Tjolöholm är idel överraskningar, när man gått förbi entrén och runt hörnet, strömmar plötsligt ljuset fram under en bro med stenbalustrad!

Även om man lockas vidare ut i ljuset så bör man stanna upp och beundra slottsfasaden en stund. För där står nämligen en tvättäkta riddare i naturlig storlek en bit upp på väggen! Stenhuggaren hade alldeles säkert humor för riddarens ena snabelsko hänger lite dråpligt högfärdigt över kanten..

Väl ute i ljuset strålar havet emot en och på den välklippta gräsmattan står två rader av barbapappa-liknande idegranar.

När man står på baksidan av slottet förstår man varför det byggdes just här. Havsutsikten är hänförande och även om trädgårdens murkrön går i princip ända fram till strandkanten så ligger slottet ändå skyddat i en vik med vindpinade tallar och ekar runt omkring.

Murgrönan klamrar sig fast på bröstvärnet ut mot havet. Kan det bli mer romantiskt?

Trädgården på denna sidan består av väldigt enkla element, men ändå är den väldigt effektfull där den ligger nedbäddad bland de halländska klipporna och den låga, vindpinade skogen. Idegranarnas underliga former känns nästan levande och man kan aldrig vara säker på om de inte har flyttat sig när man vänder sig om..

Det syns från vilket håll det brukar blåsa..

Slottsfasaden mot havssidan. Mitt i all historisk romantik kunde man inte säga nej till alla de färgglada, känsliga sommarblommor som vällde in över Europa under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Roligt att de tänker på det i planteringarna.

Typisk mönsterplantering från början av seklet.

Roligt sätt att göra en grusyta mer levande!

Solur med havsutsikt.

Framemot eftermiddagen tätnar molnen och vi packar ihop våra filtar och vår korg. Fyllda av solljus och god fika strosar vi hem genom slottsparken och jag vet att jag ännu inte sett mig mätt på dessa marker.. /R

Annonser

2 thoughts on “Utflykt till Tjolöholm

  1. Det är skam men jag har aldrig besökt Tjolöholm… tack för den guidadae turen. Verkligen ett speciellt ställe verkar det som. Lite halvtokigt galet och pampigt på en och samma gång.

    Kram Anna Vattenkanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s