Fortsatt arbete i Körsbärsträdgården

Katarinas Penna&Spade från Odla.nu

Efter en lite regnig och grå lördag kom en strålande söndag, fylld av höstens guldskimmer och med så skarpt ljus att man nästan blir bländad! Vi bestämmer oss för att fortsätta arbetet i körsbärsträdgården och traskar ut tillsammans, beväpnade med spade, grep och skottkärra..

Himlen är återigen nästan genomskinligt blå och i det skarpa ljuset känns det som man kan se hur långt bort som helst. Alla detaljer är tydliga, både nära och långt borta och man bara måste stanna till och beundra utsikten då och då för ängarnas höst är så vacker!

I Körsbärsträdgården är det bara till att börja gräva grässvål igen. Jag ser till att ”skära” till formen på kanten innan jag tar bort plattorna..

Urgrävt! Tyvärr är det väldigt mycket ogräs en liten bit in i den här delen av planteringen så vi bestämmer oss för att täcka in med markväv.

Markväven på plats! Den har flyttats från ett annat ställe i planteringen där ogräset redan har kvävts. Jag tippar nu på grus där plattorna skall ligga. Efter något år när ogräset har kvävts är det bara att klippa bort väven utmed plattkanten och ta bort den. Under plattorna kan den få ligga kvar och se till så att plattorna inte sätter sig så mycket.

Nu har en del plattor kommit på plats. Jag försöker lägga dem något högre än gräset eftersom de antagligen kommer att sätta sig och gräset kommer att vilja växa in över dem. Tanken är annars att man enkelt och smidigt skall kunna köra med gräsklipparen över plattor och gräs och slippa den där irriterande ”tofsen” som man inte kommer åt annars. Dessutom har perennerna i planteringarna möjlighet att hänga över en del utan att vara i vägen för gräsklippningen. Återigen; lite mer jobb nu gör trädgårdslivet enklare sedan..

Mellan den upphöjda planteringen och den lite större kommer det att bli en ganska smal gång och till råga på allt är här nästan alltid blött. Vi inser att om vi inte gör någonting kommer den här gången snabbt att förvandlas till en lerpöl så mycket som vi springer fram och tillbaka här!

Det blev några dräneringsrör över sedan vi dränerade i köksträdgården så vi bestämmer oss för att lägga ner ett under gången.

Det tog inte lång tid innan vi skapat oss en liten bäck! Det finns verkligen både för och nackdelar med en fuktig slänt..

För att inte det perforerade röret skall sätta igen så rullar vi in det i lite markväv. Den här gången lägger vi inget grus i groppen, det känns inte lika viktigt som i köksträdgården, utan huvudsaken här är om man kan få bort vattnet från själva gången. Så tillbaks med jorden och sedan på med grässvålen igen. Röret slutar under gräsmattan en bit nedanför och om det visar sig att det blir för blött där i stället kan vi ju bara gräva röret vidare. Vi får väl se..

Vilken härlig dag! När solen långsamt börjar gå ner bakom ekekullen har vi fått gjort en hel del och körsbärsträdgården blir bara tydligare och tydligare. Istället för den där oformliga gräsytan och alla nässlor börjar platsen nu långsamt förvandlas till en trädgård. Det är verkligen en fantastisk känsla att se sina drömmar växa upp i verkligheten! /R

Annonser

4 thoughts on “Fortsatt arbete i Körsbärsträdgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s