Bevattning i trädgården

 

Under sommaren fick vi oerhört mycket regn (i alla fall här i Halland). Planteringarna skötte sin bevattning i princip helt själva så vi behövde nästan inte ta fram vattenslangen alls. Men det är inte alltid vattentillgången är så bra och har man det som vi har det med en solig södersluttning och en inte alltför vattenrik brunn, känns bevattningsfrågan alltid aktuell. Därför jobbar vi på att bygga upp ett bevattningssystem som ska täcka in delar av trädgården.

Vi kände att det viktigaste stället att börja anlägga bevattning på var rosenterrassen med sina många relativt nyplanterade perenner och rosor. Vilken sorts bevattning skulle lämpa sig bäst tro? Med tanke på hur mycket bladmassa som byggs upp under sommarhalvåret skulle det bli svårt att få ner tillräckligt med vatten om man bevattnade ovanifrån. Helst ville vi ha ett effektivt system som gav stor mängd vatten på rätt ställen – utan en massa spill. Svaret för oss blev nedgrävd droppbevattning.

Tidigt i våras satte vi igång. Vi fick anpassa oss efter buskarnas och perennernas placering och också efter deras vattenbehov. Till exempel är japanskt gräs och rosenflockel  bra mycket mer vattenkrävande än salvior och lammöron. Alltså hamnade slangarna lite tätare runt de lite mer törstiga sorterna. Slangarna lades ovanpå jorden för att sedan myllas ner. Eftersom vi skulle lägga på ett lager mulching lite längre fram behövde vi inte mylla ner den så djupt. Dessutom är jorden här ganska genomsläpplig och lätt, så det skulle vara fel att lägga slangen för långt ner.

Det ser rätt torftigt ut, kan det här verkligen funka? undrar man…

Ja, helt klart – det funkar. Under de lite torrare perioderna i början av juli hade vi fantastiskt god hjälp av de nedgrävda droppslangarna. Året innan hade vi mycket besvär att komma åt med den vanliga vattenslangen och dessutom tog det väldigt lång tid att vattna igenom hela planteringen. Detta slipper vi nu! Mer tid till annat.

Eftersom vi inte har obegränsat med vatten i vår brunn kan vi inte vattna hur mycket som helst. Av denna anledning har vi införskaffat fyra enkubiks vattentankar som vi fyller med regnvatten från hustaket. Vattnet kan sedan med hjälp av en extra pump användas i våra planteringar.  Vi har ännu inte kunnat änvända alla tankarna (lite murande och rördragande återstår) men till nästa säsong ska de vara ihopkopplade och fungera fullt ut.

Nästa anhalt för vårt bevattningssystem blir kryddterrassen med sina smala torra rabatter. Jag tror apotekarrosen blir glad åt lite droppslang!

En sak är dock viktig att komma ihåg – hur mycket slang vi än lägger ner kommer vi alltid att behöva denna… /S

 

 

Annonser

4 thoughts on “Bevattning i trädgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s