Höstfägring och dörrkrans

I vår trädgård börjar nu de vackra höstfärgerna försvinna och en envis liten vind sliter och drar i trädens kronor och försöker på alla vis få ner de sista vackra löven. Har du tittat ordentligt? Vet du nu hur trädet/busken som du vill köpa kommer att se ut på hösten? Om inte så kommer en liten resumé från vår trädgård..

Doftolvon, Viburnum carlesii, får en fantastisk färg på sina tjocka, läderartade blad.

Olvon, dvs alla med släktnamnet Viburnum, får i regel fantastiska höstfärger i djupt violett och illgult. De verkar också hålla kvar sina höstfärgade blad relativt länge. Jag tycker om dem för att de är ett så varierat släkte med många olika former, både vad gäller buskformen och blad/blomformen.

Skogsolvon, Viburnum opulus `Roseum´, har vi några jätteexemplar av i vår trädgård. Nu lyser de i vinrött.

Blomsterkornell, Cornus kousa. Med sina blanka, välformade blad i höstens alla färger är vårt lilla träd verkligen en upplevelse!

Korneller, Cornus, är också ett släkte att kika efter för höstfägring! Har man ett lungt, varmt och skyddat hörn i sin trädgård bör man definitivt fundera på en blomsterkornell, de är verkligen odlingsvärda!

Magnolia `Leonard Messel´.

Många magnolior får även de fina höstfärger. Vår `Leonard Messel´ lyser gul som en citron mot oss i körsbärsträdgården och Magnolia stellata en bit bort är mera prassligt ljusbrun.

Azalean `Persil´.

En höstträdgård får bara inte vara utan azaleor! De blir näst intill neonlysande!

Bergkörsbär, Prunus sargentii.

Som jag sagt tidigare så får man inte häller glömma släktet Prunus, där bla blommande körsbärsträd ingår, men även häggmispel och vanlig hägg. Nästan de flesta vårblommande träd och buskar verkar ha fantastiska höstfärger! Man kan alltså tänka att man anlägger en vår och höstträdgård, det ena ger nästan automatiskt det andra..

Och så lönnar naturligtvis! Släktet Acer i alla dess många former är verkligen färgstarka och i vår trädgård är det skogslönnen, Acer platanoides, som dominerar än så länge..

Med ett sådant överflöd av vackra löv omkring mig känner jag mig inspirerad till pyssel. Det får bli en dörrkrans. Jag tar fram sax, ståltråd och en kransstomme av halm (Jag använder samma stommar flera gånger, bara att ta bort pyntet och sätta nytt..).

Kring kransen virar jag fast gula lönnlöv som grund och ovanpå dem fäster jag sedan en ring av bruna eklöv.

Jag försöker sätta eklöven så att de skymmer ståltråden så mycket som möjligt. Mellan dem börjar jag sedan kila fast tjusiga röda nypon.

där! Man hade kunnat stanna här, men jag kan inte hejda mej, det finns för många fina löv kvar i korgen..

Mer löv sätts på plats och lite annat som jag hittar i rabatterna..

Till slut blev den ändå klar. De röda löven är från blomsterkornell, luktolvon och bigarrå, gräsvipporna är från japanskt gräs och lampborstgräs, det silvriga i kanten är silvermalört och med hjälp av lite ståltråd har jag också fäst några ekollon lite här och var.

Givetvis finns det många mer tjusiga växter för höstfägring, detta var bara ett litet, litet urval, men kanske har det väckt ett intresse för vidare efterforskningar?

Trevlig Allhelgonahelg! /R

Annonser

One thought on “Höstfägring och dörrkrans

  1. Fin genomgång av höstsnygga buskar och träd! Kransen gillade jag också… att man tar det som finns till hands blir många gånger bara sååå snyggt.

    Önskar en trevlig helg, kram Anna Vattenkanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s