Steg 2. Planera din trädgård

Frodigt och grönt är ett tema så gott som något..

När man nu har fått sina funktioner på plats och börjat få ordning på rumsuppdelningen i trädgården är det dags att gå vidare med sin planering. Tyvärr är det i detta läget väldigt lockande att rusa till närmsta handelsträdgård, men enligt min mening är man inte riktigt redo för det än. Det finns nämligen ett oändligt antal växter i alla de former och färger och oändligt med kombinationsmöjligheter, så vad man faktiskt behöver i detta läge är hjälp med att välja bort.

Villa Gamberaia i Italien har inspirerat många till vackra trädgårdsrum.

Som hjälp till att kunna välja bort tycker jag att du bör fundera på hur du vill att de olika trädgårdsrummen/rummet skall kännas och upplevas. Det handlar helt enkelt om att ge rummet en karaktär eller ett tema. Återigen kan det vara vad som helst, du bestämmer! Det kan tex. vara en inspirerande trädgårdsbild, en resa, en färg, en färgkombination, ett vackert träd, en form, vad som helst!

Trengwainton Garden har som så många andra trädgårdar i Cornwall ett utpräglat djungeltema. Något att ta efter..?

Det fina med att ge sitt trädgårdsrum ett tema är att man dels får en tydligare bild av det för sig själv och dels för att det blir enklare att ge det en tydlig helhet. Om man tex väljer att inspireras av Italien ser man kanske terracottakrukor, citrusträd, pelargonier och silvriga kryddväxter framför sig. Rummet blir lite tydligare för ens inre och man vet definitivt vad som inte hör dit, en japansk lönn må vara aldrig så fin, men här passar den inte! Den kanske istället hamnar i det asiatiska rummet osv..

I trädgårdsrummet där vi har vårt utekök har vi temat engelsk cottage-trädgård. Detta är en stil som i stora drag bygger på att man använder gammaldags sorter av rosor och perenner och att ett- och tvååriga växter som vallmo, fingerborgsblomma och gurkört får fröså sig lite här och var i rabatterna. En romantisk, lite hemtrevligt rörig stil som definitivt är fjärilarnas och insekternas favorit!

Hänger ni med? Temat är alltså till för att göra trädgårdsrummen tydligare. Både i sig själv och gentemot varandra. Ofta tycker jag att anledningen till att man tycker om en trädgård inte har att göra med hur många eller hur sällsynta växter den har utan hur tydligt man uppfattar den röda tråd som håller ihop allting! Är man ingen växtsamlare finns det ju ingen anledning till att ha massor av olika buskar, hellre då att ha massor av samma för att förstärka ett tema!

Vår kryddterrass har temat apotekarträdgård, dvs att alla växter som hamnar här helst skall ha någon form av anknytning till gamla tiders örtagårdar. Så förutom de kryddor som vi använder i matlagningen finns här också den gamla apotekarrosen, läkemalva, malört, ringblommor, olika typer av allium, osv..

Temat i vår körsbärsträdgård (under uppbyggnad..) bestämdes delvis av det gigantiska bigarråträdet som står nästan mitt i trädgården. När det blommar fylls den här delen av vita blommor och därför blir temat här vårblommande träd och buskar.

Så varför inte ta fram er lista med olika funktioner och börja fundera över hur ni vill att rummen skall kännas! Matplatsen kanske har temat skymningsträdgård med lysande vita och blå växter och någon spännande belysning? Badtunnans rum kanske får temat djungel, lek- och spelrummet har temat grönt och lila och solplatsen temat medelhav..? Kom ihåg att ni får göra hur ni vill, det finns ingen designpolis som kommer att haffa er om ni plötsligt bestämmer er för att byta tema eller ha ett nästan vitt tema.. Det enda man bör tänka på är att inte göra det för krångligt, det bör vara lätt att uppfatta och få associationer till.

Vår gamla äppelträdgård. Varför inte njuta av ett helvilt tema?

Alltså; åk inte till handelsträdgården riktigt än, utan låt dig istället inspireras först! Vältra dig i trädgårdslitteratur med vackra bilder och ge dig ut och besök kända och okända trädgårdar! Ta reda på vad du tycker om och fokusera inte i första hand på enskilda växter eller prylar utan på helheten, på hela miljöer eller trädgårdsrum. Det fina med trädgårdsdesign är att man kan sno ideér hur som helst, ingen trädgård blir ändå den andra lik. Men precis som med funktionerna så välj något som tilltalar dig och som gör dig inspirerad!

Vi har nu trädgårdsrum med funktion och tema, nästa steg blir hur man på detaljnivå skall gå vidare..Fortsättning följer! /R

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s