Steg 4. Planera din trädgård

Dina trädgårdsrum har nu funktion och tema och du vet på ett ungefär var sittplatser, gångar, planteringar och ”väggar” skall vara. Nästa steg i planeringen kommer att formges av din egen stil och personliga smak. Detta är sannerligen inte alltid så lätt eftersom man måste ha byggt upp en viss ”minnesbank” av bilder på sådant som man gillar inom trädgårdsdesign. Så återigen; läs och titta på allt du kommer över inom trädgård så att du verkligen vet vad du är ute efter!

En taggig ros som kramas av ett mjukt lammöra är en underbar kontrast! 

Tycke och smak varierar från person till person så någon stilguide tänker jag inte vara, men jag kan ge ett litet övergripande tips. När jag planerar trädgårdsrum brukar jag alltid fundera över kontraster. Att sätta kontraster mot varandra skapar spänning och de olika tingen framhäver varandra. Om man tex placerar hårt mot mjukt känns det mjuka så otroligt mycket mjukare bara för att kontrasten blir så slående! En blommande, rufsig äng blir mycket tydligare om den framhävs av ordning och reda runt omkring! Jag försöker att tänka:

Hårt / Mjukt, Runt / Kantigt, Rörigt / Ordnat, Mörkt / Ljust, osv..

Att ha mjukt formade lökängar på en grusyta gör att man upplever ängen som så otroligt frodig och grön. Man kan knappt motstå frestelsen att ta av sig skorna och lägga sig på rygg i allt det blommiga! Villa Petraia, Italien.

Här tror jag att vi kommit in på ett av de vanligaste felen man gör när man planerar sin trädgård. Man tänker bara växter, eller bara sten! Det blir ju inte någon vidare kontrast..! När jag själv tänker på trädgårdar som jag beundrar så har de alltid en bra balans mellan arkitektur, växter, olika markmaterial och trädgårdskonst. För mycket av någon av dessa ingredienser gör trädgården tråkig och intetsägande, i alla fall för mig..

Vår lite röriga rosenrabatt. Blicken fångas upp och kan vila på den formklippta buxbomen och på krukorna i fonden. 

Har man grus- eller stengångar fungerar yviga rabatter extra bra! Det ser inte ovårdat ut eftersom gången är ”orörig” och dessutom ett helt annat material..

Jag brukar tänka att en ”rörig” rabatt, fylld av färger och former kan behöva balanseras upp av ett blickfång i något annat material eller åtminstone i en fast och lite rejälare form. Då får man något att vila blicken på och något som också framhäver det andra. Men ett blickfång måste också få vara just det, man kan inte ha en hel hög av ”trädgårdskonst” och tro att de skall styra upp en rörig rabatt! För mycket ger ingen effekt, då irrar ögat bara vidare..

Även på detaljnivå, i rabatterna, fungerar kontrastverkan. Här blandas röd solhatt och gul praktrölleka som framhäver varandra med både olika form och färg!

Så en bra balans mellan olika material, färg och form gör trädgården intressant! Givetvis kan man leka med andra ideér också, och någon kanske säger att enfärgade trädgårdar kan vara nog så intressanta! Detta är en sanning med modifikation eftersom en vit trädgård nästan alltid innehåller silver och sitt eget ofta gröna bladverk, Hade den bara varit vit så hade den ju inte synts.. Vad jag menar är att man inte måste jobba med motsatser, bara variationer. Har man ett färgtema kan man ju tänka kontraster i form och material och kanske peta in någon färg som framhäver temat..

Rosen `Raubritter´ och vår stora buxbom i bakgrunden. Visst blir de ”bolligare” tillsammans?

Det fungerar likadant med form. Man kan ha ett formtema i ett trädgårdsrum där samma form dyker upp i olika material och färg!

Hortensiablommorna har inte direkt någon klotform, men man läser ändå in dem som ”bollar” när man ser dem mot de runda buxbomskloten..

En favoritbild! Stenarkitekturen övergår i buxbom, formen fortsätter fast i annat material! Villa Castello, Italien.

Så vilken stil man än vurmar för inom trädgårdsdesign så kan det vara till hjälp att använda sig av kontraster. Att försöka variera sin trädgård ger den liv och spänning! En tjusig stenläggning försvinner inte bland yviga rabatter, den kommer snarare att synas tydligare! Det hela handlar helt enkelt om balans, ett svårt ord att förklara, men väl på plats framgår det ganska tydligt.. /R

Annonser

3 thoughts on “Steg 4. Planera din trädgård

  1. Jaha, här sitter jag igen. ”Jaa! Jo, så är det, Jaja, Precis…” Håller med dig i allt. Kontrastverkan från det lilla till det stora är det som har störst betydelse – sedan kan växten vara A eller B, gången i cementplattor eller kalksten – det har faktiskt en underordnad betydelse många gånger. Hoppas att många tar till sig gestaltningsprincipen!

    Jag är så nyfiken – är det du R som tecknar de fina och roliga teckningarna som du khar i inläggen? De är härliga!

    Kram Anna Vattenkanna

  2. Underbart med ännu ett inlägg i serien! Tack för inspirationen! Å ja, vi har fullt upp och jag tror att det är tur att vi inte inser vad vi har framför oss! Ha en trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s