Medeltida trädgårdsrum

Den här veckan tänkte jag ägna åt att fördjupa mig i medeltidens tankar om hur ett trädgårdsrum borde gestaltas. Trädgårdsskapandet under denna period har länge fascinerat mig, kanske främst för att här finns så mycket ideér att inspireras av och omvandla till vår egen tid! Därför tänkte jag under veckan presentera tre olika förslag på medeltidsinspirerade trädgårdsrum. Tanken är att dessa rum skall kunna fungera i vilken trädgård som helst och kanske inspirera till egna ideér i din egen trädgård.. Första förslaget kommer imorgon!!

Ser det inte härligt ut? En otvungen plats att koppla av på.. Bilden heter ”Paradisets trädgård” och är målad av en okänd konstnär från Rhenlandet kring 1420. 

Varför är medeltida trädgårdar något att bry sig om? Svaret på den frågan är att jag tycker att de har mycket att säga oss idag. De är inga skrytbyggen som många av senare tiders trädgårdar blev, utan de är gjorda för att användas och vara i, här kan man finna lugn och ro i en avslappnad miljö helt avskärmad från en stökig omvärld. Trädgårdsrummen var relativt små och intima och ofta omgärdade av höga murar eller staket. De var helt enkelt byggda för att kunna ge lugn och ro, en liten oas av stillhet mitt i en våldsam samtid.

Rester av varnhems kloster. Här fanns en gång också en klosterträdgård. 

Lugn och ro för både kropp och själ är väl verkligen något som vi har behov av i vår egen samtid! Istället för att behöva ge sig iväg på olika själavårdande semestrar kanske det kunde vara en bra idé att ha en plats på sin tomt dit man kunde gå för lite sinnesfrid. En rofylld oas mitt i vardagen, en avskärmad plats vars huvudsakliga funktion är avkoppling, där man inte distraheras av någonting utifrån!

En spaljégång med slingrande vinrankor i användes i bland som rumsavskiljare. Att gå genom en mörk, ganska trång gång och komma ut i ett ljust och omgärdat trädgårdsrum är verkligen en effektiv kontrast! Bildillustration till Boccaccio´s Decamerone, från 1440.

Det man vet om dessa trädgårdar kommer främst från bilder, både religiösa och profana, men ingen trädgård har överlevt till våra dagar. Beståndsdelarna är ganska få och enkla men går att variera hur mycket som helst (kom ihåg, begränsningar är bra..). Trädgårdsrummen är som sagt omgärdade på något sätt, ofta av murar, men även av olika typer av spaljér eller staket. I rummet finns nästan alltid en sittplats i form av en bänk av något slag, gärna en gräsbänk (se bildtexten nedan..).

Madonnabild från 1400-talet. Bänken hon sitter på är just en gräsbänk! Det är en uppmurad (oftast..) ram som fylls med jord och ovanpå planteras gräs. Den användes både att sitta på men även som ryggstöd om man satt på marken nedanför. Tjusiga kuddar och filtar lades på gräset eftersom det trots allt är ganska kallt och lite fuktigt att sitta på.. I bakgrunden skymtar upphöjda växtbäddar på en grusyta. 

Markmaterialet bestod oftast av en äng och på bilderna syns fantastiska sådana med alla möjliga typer av blommor. Man får dock inte glömma att dessa bilder också var menade att läsas genom detaljernas symbolik, där varje blomma hade sin egna innebörd och kanske därför inte var hämtade ur verkliga ängar. Av egen erfarenhet kan jag bara säga att gräs i vilken form det än vara må behöver klippas och står det då perenner i kan det bli lite besvärligt..

Ordning och reda! Regelbundna bäddar i perfekt symmetri! Observera det fina staketet där man i en ram helt enkelt stuckit och flätat in vackra grenar.. Bild från frankrike 1470.

I andra bilder är markmaterialet någon typ av grus och i gruset finns kvadratiska och rektangulära växtbäddar som tycks vara något upphöjda. Här odlades nyttoväxter och vackra blommor i ordnad symmetri. Någonstans i rummet finns ibland också vatten, ofta porlande ur en tjusig fontän.

En vacker fontän i en trädgård dignande av frukt! Bild ur ett manuskript (Tractatus de Vitiis Septem) från 1400-talet. 

Växtmaterialet var tungt symbolladdat som sagt, men i de flesta fall väldigt användbart! Rosor och liljor förstås, irisar, pioner, violer och smultron och alla tänkbara fruktträd.. Jag kommer att ta upp mer om växtmaterialet i de kommande trädgårdsförslagen!

Vill du veta mer? I så fall finns det massor av fantastisk litteratur att ösa ur! Några tips är dessa böcker:

”The Medival Garden” av Sylvia Landsberg, British Museum Press.

”Europas trädgårdar” av Anna-Maria Blennow, Bokförlaget Signum

”Trädgårdskonstens historia 3000 år” av Penelope Hobhouse, Natur och Kultur/Fakta etc.

Imorgon kommer det fösta förslaget i ”Planera din egen Hortus Conclusus”! /R

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s