Korsgången

Mitt första medeltida trädgårdsförslag kallar jag för korsgången eftersom dess centrum är uppbyggt av fyra rektangulära ytor med gångar mellan och en liten vattenspegel i mitten. Denna utformning var populär under medeltiden eftersom den symboliserar de fyra världsfloderna som strömmar ut från livets källa i Edens lustgård. Jag tänker mig att rummet skall kännas omgärdat utan att bli för instängt och i de upphöjda rabatterna skall det finnas vackra och doftande blommor att njuta av. De fyra, regelbundna gräsytorna bildar en lugn inramning till en vattenspegel/fontän och vid dess fot står en rugge doftande lavendel. Jag tänker mig att rummet skall kännas omslutet, lugnt och avskilt.

Trädgårdsrummet är ungefär 5mx5m och bakom bänken tänker jag mig att trädgården sluts av en husvägg eller kanske ett plank (eller varför inte en mur?). De andra ”väggarna” består av upphöjda rabatter med rosor och perenner. För att komma in i rummet får man gå under något av de två träden. Markmaterialet består av grus och runt gräsytorna ligger en kantplatta, dels för att förtydliga formen, dels för att underlätta gräsklippningen (man kan köra med ett hjul på kanten så att man slipper få alltför mycket grus i gräset..). De upphöjda rabatterna blir fina om man murar en ram, kanske runt 30cm hög, av tegelstenar. Ett annat alternativ är att fläta kanter av böjliga grenar, tex pil eller hassel.

Rosa gallica `Officinalis´.

Vill man vara historiskt korrekt i sitt växtval kommer här några förslag:

Rosor– Gallicarosorna är en av de allra äldsta rosgrupperna vi känner till och de är dessutom oerhört odlingsvärda! De är ofta friska och tåliga och kräver mycket lite gödning och vattning. De blommar en gång under säsongen och många sorter får sedan nypon. Sorten `Officinalis´ har härlig mörkrosa färg och underbar doft och blir ca: 1m hög. Den har en randig ”tvillingsort” också som heter `Rosa Mundi´.

Rosa gallica `Complicata´ är en något högre gallicaros som om den får stöd kan bli nära 2m. Kanske kunde passa för den som vill sluta trädgården ändå lite mer!

Perenner– Den höga och lite nyckfulla madonnaliljan doftar underbart och ses överallt på medeltida altartavlor. Blå trädgårdsiris, viol, smultron, lavendel och nejlika är andra perenner som kunde passa till rosorna.

Träd- De träd som oftast förekommer på bilder av trädgårdar från medeltiden är fruktträd. Äppel- eller päronträd förstås eller om man har ett lite mer skyddat hörn kan man också välja mellan de lite känsligare fruktträden mispel, kvitten eller persika..Mognande persikor..

Känner du att det kanske inte är superviktigt att växtvalet är helt historiskt korrekt har du givetvis mycket mer att välja mellan. En modern ros som blommar hela sommaren och ändå har ett lite klassiskt utseende över sig är `Astrid Lindgren´ och den blir ca 1m hög.

Floribundarosen `Astrid Lindgren´ har en underbar ljusrosa färg och en svag, men behaglig doft.

I perennväg skulle man kunna byta ut madonnaliljan mot en något mer lättskött lilja som tex Lilium regale och trädgårdsirisar finns nuförtiden i en uppsjö av färger och former, så även violer och nejlikor!

Detta var det första förslaget på en Hortus Conclusus, en omsluten trädgård, snart kommer nästa och det blir en riktig paradisäng! /R

Annonser

2 thoughts on “Korsgången

  1. Så roligt att du tar oss med till det Europeiska trädgårdsursprunget… Denna enklaste och självklaraste design står sig än idag och kommer aldrig att bli bättre! Jättefint beskrivet.

    Kram Anna Vattenkanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s