Paradisängen

Här kommer nästa förslag! Det är återigen ett ganska litet trädgårdsrum, bara 5mX6m, men detta är givetvis inte så viktigt. Har man några gamla fruktträd på tomten skulle det passa utmärkt att göra rummet runt dem, då behöver man inte vänta på träd som skall växa upp! Tanken är att det skall vara ett grönt och lummigt rum med skuggande träd som tak och mjukt gräs som golv. Sittplatsen är en gräsbänk mellan två upphöjda rabatter och i dessa växer lite mer skuggtåliga perenner och rosor. Här skall kännas otvunget och avkopplande att vara, kanske framförallt varma sommardagar när man kan behöva lite svalka..

Ordet ”äng” har många olika betydelser. Det finns torrängar, fuktiga ängar, kalkrika ängar, näringsfattiga ängar osv. ”Äng” är helt enkelt inget färdigt begrepp varken vad gäller växter eller skötsel utan ser olika ut med olika förutsättningar. Det jag försöker åstadkomma är egentligen ingen verklighet, utan ett försök att återskapa en målad äng. I vår egen trädgård har vi experimenterat lite med de medeltida ängarna under några gamla äppelträd och kommit fram till att perenner som syns på målningarna är svåra att sköta om i en gräsyta (man vet inte om växterna som ses på målningarna bör tolkas enbart genom sin symboliska innebörd eller om de faktiskt såg ut så i verkligheten). Gräset måste som sagt klippas och detta gör att man får göra sig ett väldigt besvär runt perennerna med kantsaxen! Ofta slutar det med att det blir en massa fula grästofsar överallt i vars mitt man kan ana en stackars perenn..

Vår äppelträdgård. Under försommaren låter vi gräset bli lite högre här inne så att skogslök, vildtulpan, aklejor och smörblommor hinner med att blomma. Då klipper vi bara upp en gång att gå på. Senare under sommaren klipps allting ner, ofta först med lie eller trimmer och sedan med gräsklippare. Se tidigare inlägg ”Röjning i gamla äppelträdgården

Under skuggan av fruktträd brukar det inte direkt handla om en torr, näringsfattig äng, utan här kan det bli både fuktigt (pga skuggan från kronorna) och näringsrikt (pga nedfallen frukt och löv). Gräset växer alltså bra och kan lätt konkurrera ut andra växter. Men något som klarar denna konkurrens är lökväxter! Snöklockor, snödroppar, scilla, vårlök m.m blir fantastiska i sådan här miljö! Våren blir en riktig högtid! Man låter dessa vissna ner ordentligt innan man klipper gräset och sedan kan man klippa (eller slå med lie..) lite mer sporadiskt än den vanliga gräsmattan så att den håller sig lite tuffsig. Experimentera lite med olika växter och se om de trivs i er trädgård (och klarar att konkurrera med gräset) för att få lite mer variation i ”ängen”. Prova med mattbildande vitsipor, gulsippor, liljekonvalj osv.

Ljuvliga snöklockor, Leucojum vernum, växer som en matta under äppelträden på våren hos oss. De behöver fuktig och näringsrik jord för att sprida sig så här bra.

Vad jag försöker få fram är att man själv kan lägga nivån på vilken typ av äng man vill ha! Börja med lökväxter och prova dig sedan fram! Det är därför som jag har ritat in de upphöjda bäddarna bredvid gräsbänken, här kan man ha alla de perenner som hör till paradisängen utan att behöva klippa fram dem ur gräset hela tiden. Här tänker jag mig strandiris, violer, smultron, aklejor, fingerborgsblomma och trädgårdsnattviol som alla finns representerade på de medeltida paradisängarna. Ingen gräsbänk blir komplett utan rosor och dessa kan man låta klättra lite i spaljén bakom bänken också.

Trädgårdsnattviol, Hesperis matronalis, doftar underbart i skymningen och den ljust violetta färgtonen blir nästan självlysande en ljus sommarnatt..

Gallicarosen `Charles de mills´. De fantastiskt formade blommorna doftar tungt och binder man upp busken kan den bli uppåt 1.5m hög. Både gallicarosor och albarosor klarar i regel skuggiga lägen bra och de är också historiskt riktiga (se också inlägget om ”Korsgången” för fler förslag).

Hela trädgårdsrummet är inhägnat av en spaljé som jag tänker mig är lite högre bakom gräsbänken och rabatterna och sedan kanske går ner lite i höjd. Man kan bygga spaljen med en lite kraftigare ram och stolpar och sedan ha tunnare virke mellan dessa. Vill man göra det enkelt (men ej så historiskt..) och underhållsfritt för sig så kan man ta armeringsmattor och sätta i ramarna av trä.. Runt hela ängen går det en rad med plattor i sten eller betong och detta är för att underlätta skötseln. Det blir lättare att komma åt att klippa eller slå gräset om det inte går ända in mot bänk och staket.

Fingerborgsblommans tjusiga, höga blomstänglar klarar både sol och skugga och är lätt att fröså, men den vill minsann inte alltid växa där man vill! Då dyker den helt enkelt upp på ett annat ställe som den gillar bättre.. 

Gräsbänken och de upphöjda rabatterna tänkte jag att man kunde mura upp av tegelsten och sedan fylla med jord (se medeltidsbild och läs mer om gräsbänken i inlägget ”Medeltida trädgårdsrum”). Ovanpå jorden planteras sedan rosor, perenner och gräs.

Hoppas detta har givit lite inspiration till paradisängar! Sista trädgårdsförslaget kommer i morgon med tankar kring herbariet../R

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s