Herbariet

Det sista förslaget i denna lilla serie är inspirerat av de medeltida örtagårdarna, herbariumen, och deras enkla och funktionella design. Ofta skymtar dessa trädgårdsrum fram bakom madonnan på gräsbänken som för att understryka vikten av ordning och reda (se bilder i inlägget ”Medeltida trägårdsrum”)! Jag är böjd att hålla med. Om det är någon del av en trädgård som det bör vara ordning och reda i så är det verkligen köksträdgården! Här måste skötselkraven fås ner till ett minimum om man skall kunna odla på ett tillfredsställande sätt. Med grus i gångarna runt bäddarna minskar man ogräsinvasioner och med upphöjda bäddar får man en bekvämare arbetshöjd och jorden blir lättare uppvärmd. Gammal god odlingskunskap som konstigt nog känns helt modern eftersom den återupptäckts för bara några år sedan i Sverige..

För att komma in i trädgårdsrummet tänkte jag att man kunde använda sig av en pergolagång klädd med vinrankor. Denna typ av ”gång” är en vanlig komponent i de medeltida trädgårdarna. Då gjordes de ofta av böjliga hassel- eller pilgrenar och bands ihop med snöre, nästan som en stor korg, men det går givetvis att göra gången mer ”kantig” och använda vanligt virke istället. Tanken är att kunna gå genom den skuggande gången och komma ut i det soldränkta, skyddade herbariet. En spänningsskapande kontrast! Jag tänker mig även att hela det lilla rummet är omslutet av ett staket (syns bakom bänken på första bilden).

Vår köksträdgård! här återstår ännu mycket att göra, men att vi skulle ha upphöjda bäddar med grusgångar mellan hade vi helt klart för oss från början. Efterhand bestämde vi oss också för att ha ett gäng lika stora bäddar eftersom det underlättar när man planerar för växelbruk. Att ha just murade bäddar är framför allt för hållfasthetens skull, men också för att det är smidigt att kunna sätta knät mot dem eller helt enkelt kunna ställa sig på dem för att nå ordentligt! 

I det lilla rummet finns en bänk uppmurad av tegelsten omgiven av upphöjda rabatter. Kanterna på dessa tänkte jag att man kunde göra av flätad pil eller hassel, men de går också att göra med en rejäl träplanka eller mura upp med tegel förstås. I dessa rabatter tänkte jag att man kunde ha kryddor och örter som man använder i köket, men också kanske en och annan medeltida apotekarväxt, främst till lyst..

Luktpionen `Sarah Bernhardt´ är ett under av silkeslena, ljusrosa kronblad i juni. Vill man vara mer tidsenlig väljer man en bondpion, Paeonia officinalis. 

Ett litet träd kunde också vara trevligt att ha här och återigen är det ett fruktträd som gäller. Har man ett skyddat läge skulle jag verkligen välja den medeltida favoriten Mispel, Mespilus germanica, med sina stora, vackra blommor på våren och underliga nötaktiga frukter på sensommaren. Annars kunde ett plommon bli fint eller kanske en liten prydnadsapel..

En prydnadsapel blommar fantastiskt på våren och får tjusiga frukter om höstarna. Just den här sorten heter `Professor Spenger´.

I de fyra uppmurade odlingsbäddarna är tanken just odling, men det behöver ju inte vara grönsaker! Kanske vill man bara odla vackra blommor, kanske bara ettåriga kryddväxter, eller kanske vill man fortsätta med kryddor! En hel bädd med bara timjan, en med bara salvia..

Vitbrokig citrontimjan och limefärgad kryddsalvia är både vackra och smakfulla..

Detta sista trädgårdsförslag innefattar den mentala avkoppling som jag tycker är det bästa med trädgårdar. En bänk att vila på bland vackra och doftande växter, men också avkopplande arbete som handlar om enkla, konkreta ting. Att arbeta i en köksträdgård (givetvis avpassad i storlek efter behov..) hjälper oss tillbaka till jorden igen. Enkla saker som årstider, väder och livets gång blir här de allra viktigaste. Jag tror att avkoppling inte nödvändigtvis behöver innefatta fullständig vila i en solstol, det kan också vara att arbeta med något som känns meningsfullt. Att så, vattna, rensa och skörda tror jag ibland kan ge oss ett lugn som få andra upplevelser kan ge, kanske därför att vi känner igen oss i det. Så unna dig en egen Hortus Conclusus på hemmaplan för att få ro och avkoppling i vardagen! /R

3 tankar på “Herbariet

  1. Hej! Tack för intressant läsning om medeltida trädgårdsrum. Jag hoppas kunna förverkliga en del av detta i min nya trädgård, längtar till våren ännu mer nu efter era inspirerande inlägg.
    Hälsningar JB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s