Vinterstruktur

När vintern smyger sig in i trädgården och långsamt får den att somna finns det ingen yppig växtlighet längre som skyler över. Trädgården visar upp sin bara ryggrad, utan smink och krimskrams! Vem kan inte få en trädgård att se fantastisk ut i juni med lite extra slit, men nu så här års avslöjas om man verkligen har åstadkommit något..

På vår nordvända framsida av huset är det inte svårt att lockas in genom den smala trädgårdsentrén från vilken ljuset tycks flöda en solig morgon som denna..

Väl inne på andra sidan ingången står man i det underbara ljuset och jag slås fortfarande av den otroliga utsikten! Frodiga perenner och lövfällande buskar visar bara upp sina skelett, men de vintergröna formerna framträder desto tydligare och ger stabilitet åt trädgårdsrummet. Jag skulle vilja ha lite mer av den varan här, kanske inte bara vintergrönt utan kanske också några formklippta bokplantor med sina rödbruna, blanka vinterblad..

En trappa ner, på rosenterrassen, är det ett trassligt virrvarr av rosor, klematisar och perenner som inte riktigt har fattat att det är dags att gå i ide nu. Men murarna och staketet som omger terrassen ger den ändå en tydlig form.

Vi har försökt att variera rabatternas innehåll så att det också skall finnas något här för vintern och lite finns det faktiskt, även om det kanske borde ha varit lite mer..

Palmliljan, Yucca filamentosa, är vintergrön och dess spretiga, mörkgröna blad bildar ett fast blickfång i rabatten om vintern. Täckt med ett skimrande lager frost blir den nästan ännu vackrare..

Olika typer av gräs är också användbara i vinterrabatten, här ses lampborstgräset, Pennisetum `Hameln´.

Alla trämöbler försöker vi att ta in, men det kan vara trevligt att ha några möbler kvar ute, som denna grupp i aluminium. På vintern blir ”rekvisita” i form av möbler, arkitektur, stenläggning, krukor och annat ännu viktigare eftersom de blir mer tydliga blickfång än under säsongen.

 På kryddterrassen blir den blivande fontänen i rostigt gjutjärn centrum för uppmärksamheten. Många kryddväxter som timjan, salvia och lavendel förblir också fina under vintern eftersom de behåller sitt lite silvriga och buskiga utseende.

Bärterrassens lilla gräsmatta har ändrat färg till mintgrönt men den är fortfarande en tydlig form och bryter av mot gruset och de yviga bärbuskarna. I den upphöjda rabatten har jag öst upp löv och på dessa torv och håller tummarna för att våra fikon, tayberry, mullbär och kvitten skall klara vintern. Jag har också fodrat insidan av bädden med frigolit för säkerhets skull..

Och så längst ner, vår frostiga köksträdgård, fylld av löften inför nästa år..! De regelbundna bäddarna bildar en labyrint som man inte kommer att se under säsongens växtöverflöd.

Jag tycker att det är viktigt att försöka ge sin trädgård en struktur, att det finns en ryggrad som bär upp dess helhet. Visserligen kan man ju inte påstå att man under vintern spenderar särskilt mycket tid i sin trädgård, men den underliggande strukturen behövs ändå. Även under säsongen kan man tydligt känna om en trädgård har en ryggrad, en undre stabilitet, den finns där och bär upp det hela! Rabattkanter, stenläggningar, murar, tydliga former osv (se inlägget ”Steg 4. Planera din trädgård”). De finns där som bakgrund åt den flyktiga grönskan och dess blommor och sedan när vintern gör sitt intåg blir de kvar! Så vill man lära sig om vad som gör en trädgård vacker bör man definitivt besöka dem på vintern! Då kan man locka ur dem massor av hemligheter! /R

Annonser

4 thoughts on “Vinterstruktur

  • Hej Jonas!
   Vi har planterat palmliljor i Göteborgsk blålera och de lever och frodas fortfarande. Det enda man bör tänka på är att försöka ha en något upphöjd rabatt och se till att palmliljan står i kanten och inte mitt i rabatten. Den gillar att ha luft omkring sig men den klarar inte stående vatten. Sol och värme är också viktigt.
   Plantera på!
   /Rebecca & Staffan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s