Utflykt till Göteborgs botaniska

Nej, det är ingen ny botanisk sensation utan en tjusig glasskulptur av Jonas Rooth som simmar i dammen.

Så jag tar och följer mitt eget råd (se inlägget ”Vinterstruktur”) och åker på trädgårdsutflykt till Botaniska i Göteborg! Få se vad vi kan hitta för understrukturer och vinterskönhet där..

När man kommit in genom entrén är det första man ser denna enkla, men tjusiga damm som i sin blanka yta reflekterar ljuset och återspeglar trädgården runt om. Under säsongen är det mycket som tävlar om uppmärksamheten här, men nu tronar dammen i ensamt majestät!

Jonas Rooths skulpturer runt om i trädgården livar upp i allt det vintergrå! Faktum är att jag tror att de gör sig bättre nu i denna avskalade omgivning än mitt bland färgsprakande blommor..

Upp till höger bakom dammen på föregående bild går en stig kantad av spännande träd till den lilla örtagården.

Detta lilla trädgårdsrum består av mjukt formade rabatter med örter, rosor och pioner och på marken ett varmt, rödaktigt grus och här och var även några kalkstensblock. Rummet har också små nivåskillnader med trappsteg och platåer som också gör det lite mera intressant och detta framträder fint så här års! Att välja en stenläggning eller ett grus i en varm ton gör att ett trädgårdsrum kan se varmt och soligt inbjudande ut även de allra kallaste och ruskigaste dagar! Kan vara bra att tänka på.. För att ge lite höjd åt rummet finns här och var några tjusiga rosenbågar som ger stabilitet året om.

Ännu en båge. Visst avtecknar den sig fint mot den mörka fonden av barrträd?

Bänken markerar storleken på rummet..

Vi ger oss ner i detta starkt kontrasterande rum! Här inne under de susande jättebarrträden är det kyligt och mörkt, men här är härligt grönt!

Det är som att vandra i en urskog.. Man inser att många barrträd gör sig bäst i sin egen storlek, de behöver utrymme för att bli som vackrast!

Det behöver inte vara vintergrönt för att vara tjusigt på vintern! Nakna trädsiluetter ger också en spännande tjusning till vinterträdgården.

Väl ute ur barrträdens kyliga skugga går jag mig varm uppför backen i Rhododendrondalen. Här är verkligen en fin kontrast mellan vintergrönt och lövfällande. Så här års avtecknas de vackra, bara grenverken mot de vintergröna och på våren bildar det vintergröna en mörk fond åt lysande blommor på bar kvist!

Även här i rhododendrondalen lyser några fina skulpturer upp i dunklet under träden. Ruskigt söta..

I klippträdgården håller man på med en helt ny avdelning, verkar väldigt lovande inför säsongen!

Uppe i klippträdgården vimmlar det av struktur! Här behövs den verkligen eftersom man vill visa många olika sorters växter här. Brokiga planteringar fungerara bra om de har en tydlig ram som håller det hela samman..

En av mina favoritplatser har alltid varit den japanska delen, eftersom den har en så fin balans mellan växter, sten och vatten. Den är lika fin nu som under säsongen, kanske bara något mer avskalad och tankfull..

Bakom den lilla dammen går en liten gång genom en alldeles förtrolland vacker liten skog av ovanliga träd och buskar. Stenläggningen här är spännande och här och var finns en större sten utplacerad, som en skulptur eller som en eftertänksam betraktare..

Genom den mjuka mossan kring de gamla trädstammarnas fötter ändrar gången då och då karaktär.

En liten bro över en liten bäck leder mig tillbaka till verkligheten igen.. Här finns så många fina platser att upptäcka! Och passa på nu som sagt, när grundstommen framträder så tydligt! Då är det mycket enklare att förstå vad man ser när man återkommer i grönskans tid! /R

Annonser

One thought on “Utflykt till Göteborgs botaniska

  1. Underbara bilder!
    Tack för att jag fick följa med på promenaden :=)
    Har aldrig varit till Göteborg men till sommaren ska en buss full at trädgårdsfolk från Norr invadera staden.

    Trevlig Luciakväll!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s