Vintervila?

Likt en regnskog på Borneo tornar vår extra mosskrusiga persilja upp sig ur en av köksbäddarna. Persilja brukar vara väldigt tålig när det gäller frost, is och snö, men så här tät och fin har jag aldrig sett den – inte i december i alla fall. Med tanke på de senaste två årens kalla vintrar känns det riktigt lyxigt att få gå ut i snålblåsten och plocka en och annan kryddbunt från trädgården.

Vår mangold kämpar på… Smörfräst med vitlök och lite creme fraiche ger den en härlig smak av sommar och skördetid. Inte en helt vanlig upplevelse kring lucia.

Man kan lätt tro att en ogräsinvasion är på gång i denna farligt bara jord, men det är faktiskt sommarens korianderplantor som fröat av sig. Ett helt litet hav av små gröna plantor – vissa redan med karaktärsblad – som kanske kan ge oss lite bladklipp över någon indisk kycklinggryta under mellandagarna?

Vår metspöbambu har två tuffa säsonger bakom sig. Jag trodde inte den skulle överleva den första vintern och ett tag var jag på väg att gräva upp den. Som tur var kom något emellan och rätt som det var hade den hämtat sig och grönskade fint från ställen som tidigare sett helt döda ut. Sedan dess har den sakta men säkert etablerat sig och nu har jag hittat flera rotskott nån meter från moderplantan.

Att ha ett helt hav av sådana här bambupinnar vore fantastiskt! Trivs denna bambu sprider den sig hejdlöst – och det är precis vad vi hoppas på.

Vissa växter ser ut precis som de ska göra så här års. Strutbräken hör till denna kategori. Bladen lägger sig skräpigt på marken men de stadiga bruna fröställningarna hör till vår trädgårds finaste vintersiluetter. De håller sig hela vintern igenom och brukar  till och med kunna ge lite extra finess åt en påskbukett…

Julrosor och fingerborgsblomma samsas i denna lilla skuggiga plantering. Vi hoppas att det inte blir så mycket snö i vinter, det brukar nämligen bildas en rejäl driva här när snön rasar från taket. Under snön är det svårt att se om julrosen blommar…

Jag återvänder till regnskogen och värmen på Borneo och hoppas att vintern fortsätter som den har börjat. Alla vill väl ha en vit jul men jag vet inte, is och kyla är inte min (och verkligen inte vår trädgårds) melodi. Plusgrader är bra!/S

Annonser

3 thoughts on “Vintervila?

 1. Vilken fin och lärorik blogg ni har! Hittade hit eftersom den – precis som min – presenterats av Katarina på Odla.nu. Gillar ”regnskogen”. ogillar snö och halka och gläds åt att det bara år en vecka till vintersolståndet! Eftersom vi har en gigantisk tomt blev jag intresserad av den där metspöbambun – tror ni att den går att odla här vid kusten i mellansverige, zon 3-4 och var får jag tag på den i så fall? Antar att den har ett latinskt namn.
  Har anmält mig som följare av bloggen.
  Ha det gott!/Laila

  • Hej Laila!
   Man blir alltid glad åt kommentarer, jättekul att du gillar vår blogg! Vad gäller metspöbambun så heter den ”Phyllostachys aurea” på latin. Det sägs att denna bambu är väldigt kinkig med växt- och zonplats men jag vet inte riktigt hur känslig den egentligen är. Det gäller troligen för de flesta arter inom Phyllostachyssläktet. Vårt exemplar står ungefär i zon 2, läget är blåsigt och relativt utsatt men bambun verkar trivas. Tills nästa säsong har vi tänkt bygga ett skydd åt norr och då borde platsen bli ännu mer gynnsam. Plantan köptes på rea på ett helt vanligt garden center, förmodligen ver det ett tillfälligt parti som var svårt att få sålt. Det verkar finnas fler och fler sorter med bättre härdighet än den vi har, prova att gå in på Isgrannatorps trädgård http://www.sisterspointbutiken.se/isgrannatorpstradgard2008/main/default.asp Där finns massor av gräs och bambu att beställa, kanske inte så här års men väl till våren.
   /Staffan

 2. Tack för svaret! Ska göra ett försök med någon sorts bambu i vår, vissa delar av tomten är skyddade för de flesta vindar så det kanske går…
  Ha det gott!/Laila

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s