Villa Lante

För att slippa tänka på stormen Emils härjningar i vår gamla äppelträdgård fortsätter jag bläddra bland diabilder från resor med härliga trädgårdsupplevelser. I mitt senaste inlägg skrev jag om Ninfa och från denna speciellla och ”o-italienska” trädgård tar vi oss idag till en supertypisk italiensk renässansträdgård – Villa Lante.

Villa Lante ligger i den lilla staden/byn Bagnaia någonstans mitt i Italien och här kan man (om man är vattenintresserad som jag) hitta massor av spännande tankar och idéer. Trädgården ligger i en sluttning och man har genom sinnrika kanaler och ledningar lyckets leda vattnet från en källa ner genom hela trädgården. Står man en bit upp (som bilden ovanför visar) får man en fin vy över hela trädgården. Man ser väggarna på de båda lusthusen på var sida och man ser buxbomsparterrerna och dammarna längst ner. Det man inte ser härifrån är alla sinnrika små vattenkonstruktioner – och det är dem jag fallit för allra mest. Jag måste visa några av dem!

Denna vattentrappa är vida berömd. Vattnet kommer ut genom en kräftskulptur (kräftan var familjevapen för familjen Gambera som grundade trädgården på 1500-talet) och rinner sedan vidare längs trappan. Det är en häftig effekt att till fots gå i den bredvidliggande trappan och samtidigt låta handen svalka sig i vattnet – steg för steg.

Här ser vi trappan uppfrån och där den tar slut tar en annan spännande effekt vid. Vattnet rinner nämligen vidare till ett matsalsbord där strömmen fortsätter i en ränna mitt i bordet – perfekt för att kyla sin lördagschampagne! Eller kanske några ölflaskor en varm sommardag?

Trädgården myllrar av trappor och fontäner och principen från ”kräfttrappan” upprepar sig hela tiden – vattnet följer trapporna, steg för steg.

I stället för planteringar i urnorna kan man ha vadå? Jo, vatten förstås! Rätt smart egentligen, inga problem med pelargoner som slokar eller fuchsior som tappar bladen. Jag ska nog se till att konstruera något sådant till kryddterrassen hemma…

Vattnet rinner överallt – högt och lågt.

En bit ner i trädgården samlas vattnet i dammar som vaktas av en och annan ståtlig havsgubbe. De ser ut att ha som uppgift att kontrollera vattenflödet innan det når de fyra allra nedersta dammarna. Det verkar som att det mesta fungerat bra eftersom gubbarna inte behövt resa sig på närmare 500 år..

Under vår Italienresa bodde vi ett par dagar i den lilla pittoreska staden Bagnaia, åt vildsvin och kastanjer och fick möjlighet att tillbringa mycket tid i trädgården kring Villa Lante. Jag tog med mig många fotografier och skisser från trädgården, och framförallt – massor av inspiration!/S

Annonser

3 thoughts on “Villa Lante

  1. Fantastiska bilder! En vattentrappa måste ju absoulut installeras i Mute! Den skulle ju passa så bra vid biblioteksterrassen! Nästa projekt········jaa tycker Karin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s