Köksträdgård i Funkis

 Då var det dags för det första förslaget! Det är en enkel och funktionell köksträdgård, storleken är ungefär 5,5mx6m. Man kan ganska lätt få för sig att små privata köksträdgårdar är någonting helt nytt, men så är det inte. Odling av delikatesser till det egna hemmet i köksträdgårdar som både var funktionella och vackra var lika poppis då som nu. Det hela fick ett abrupt slut med 70-talets barrträdgårdar och har sovit törnrosasömn sedan dess. Hör bara vad trädgårdsarkitekten Gunnar Martinsson säger 1957 i sin bok ”En bok om Trädgårdar”:

”En köksträdgårds charm består till stor del i att den är välordnad och välskött. I denna lilla odling har alla redskap sina bestämda platser, gångar och vägar av betongplattor är rensopade och snygga, och i ogräsfria sängar står friska och frodiga grönsaker i raka led. ..Odlar grönsaker i större skala gör väl inte många amatörer i dag, men en liten köksträdgård, där man kan försöka med olika delikatesser, intresserar nog många. Att odla kronärtskockor, paprika, auberginer och majs är spännande och roligt och inte alls så svårt som det låter.” 

Så här ser planskissen ut för mitt förslag. Den är uppbyggd med betongplattor som markmaterial och dessa har också fått bestämma regelbundenheten på planteringarna. Det gör att trädgården blir relativt enkel att anlägga, väldigt få stenar behöver på detta sätt sågas till! Jordgubbarna och kryddorna bildar roliga kontraster eftersom man helt enkelt tar bort plattor och sätter växterna istället. Enkelt att komma åt och sköta! Grönsaks- och sommarblomsbäddarna har ramar av trä och vinbärsbuskarna står i gamla betongrör som målats vita. För små köksträdgårdar som denna passar det väldigt bra att spaljéra fruktträd, då dessa tar mindre plats och ger mer lagom med frukt. Längs tre sidor av trädgården går någon typ av spaljé, på bilden har stålvajertrådar fästs i en träram, men det skulle kunna fungera med lite vad som helst. Tanken är att man vill göra trädgården lite skyddad utan att ta bort för mycket ljus.

Betongplattor av de här måtten var som sagt väldigt moderiktiga under funkisens glansdagar men har sedan dess verkligen dalat i populäritet. Detta gör att man ofta kan komma över dem begagnade till riktiga vrakpriser! Leta på begagnatsidor både i tidningar och på nätet eller besök din närmsta byggåtervinning!

Relativt billigt, lättskött och funktionellt? Jag tycker nog att jag lyckats med de uppställda målen.. Nästa Funkisrum blir för avkoppling och vila! /R

Annonser

One thought on “Köksträdgård i Funkis

  1. Vilket kul inlägg! Bilden på funkis paret är verkligen på pricken! Bra tecknat! Jag blir jättesugen på att själv göra en liten grönsaks trädgård i funkis stil! Det är såå långt till våren…… Karin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s