Ett funkis-rum för avkoppling

Här kommer ett trädgårdsrum för avkoppling och vila! Det är ett tydligt inramat rum, avskilt från resten av trädgården och färgskalan är enkel i vitt och lime. För att ta sig fram till den bekväma stolen under trädet måste man gå mellan planteringarna nästan i sick sack vilket gör att man inte kan springa in i detta rum. Man måste redan här lugna ner sig! Planteringarna är kantiga men oregelbundna och för att strukturera upp det något röriga innehållet har två planteringsytor istället fyllts med en formklippt buske. Under det lilla trädet som fungerar som parasoll står även två ruggar med Metspöbambu i var sitt hörn och prasslar härligt rofyllt.

Så här ser planskissen ut. Att använda sig av tydliga former i trädgården var vanligt i Europa redan under renässans och barock, vad som var nytt under modernismen i början av 1900-talet var att man placerade ut dem utan symmetri och regelbundenhet. Man lät sig helt enkelt inspireras av den samtida abstrakta konsten (se inlägget Funkis-trädgården). Jag har försökt mig på något liknande med mina Tetris-liknande rabatter.  För att planteringarna skall kunna behålla sin form är det viktigt att ge dem en fast kant av tex. kantsten (betongsten som brukar finnas på begagnatmarknaden..)som grävs ner mellan grus och jord så att bara några centimeter sticker upp. ”Väggarna” i rummet är gjorda för att likna japanska skärmar som var populära under Funkis-eran. De är gjorda av en stomme av trä och på baksidan av dem är färdiga ris, bambu eller vassmattor fästade. Det går givetvis också att fläta med pil eller hassel på vanligt vis om man har mer tid att lägga ner.

Den lysande limegröna perennen till vänster är Gulltörel, Euphorbia polycroma, som blommar samtidigt med en del tulpaner. I Bakgrunden ses tulpanen `West point´ och det finns en vit med nästan samma form som heter `White triumphator´ som kunde passa i förslaget. 

Färgskalan tänker jag mig som sagt i vitt och limegrönt. Under våren med vita tulpaner och gulltörel. Senare på säsongen tar prydnadsgräs vid och vill man fortsätta i samma färgtema finns ett Miscanthus-gräs som heter `Morning Light´, med smala, vitstrimmiga strån som sällan hinner blomma i Sverige. Till den kunde man ha vit solhatt, Echinacea purpurea `Alba´ och jättedaggkåpa.

Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis.

Det skuggande lilla trädet kanske kan vara en Häggmispel för dess vackra växtsätt, underbara vårblomning och lysande höstfärger eller varför inte en Rönnsumak, funkisens egen favorit!

Blommande Palmlilja, Yucca filamentosa, under vårt uppstammade havtorn.

Palmliljan som också finns i planteringarna är precis som de formklippta buskarna en fast form hela året om med sina vintergröna, spretiga blad. Dessutom blommar den efter några år med osannolikt stora, vita blommor! Till de formklippta buskarna tänkte jag mig Liguster, nu så här i buxbomssvamp-tider…

Blommande Miscanthus sinensis `Malepartus´. 

Man kan givetvis byta färgskala senare på säsongen om man vill, ta ett blommande Miscanthus-gräs istället, den röda solhatten och kanse en blå bolltistel?

Röd solhatt, Echinacea purpurea.

Den blå bolltisteln, Ecinops ritro, bildar nästan självlysande blå bollar på stadiga stjälkar i juli.

Hoppas att jag lyckats inspirera någon till trädgårdsprojekt i modernismens anda! Trevlig Helg på er! /R

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s