Bygga växthus, del 1

Någonting sånt här hade vi tänkt oss som ett litet nätt utrymme att driva upp frön och plantor i..

Nja, det kanske är att överdriva lite, men helt klart är Trädgårdsföreningens växthus i Göteborg något alldeles extra. Vårt eget växthusbygge har förstås lite andra förutsättningar – miljön runt omkring med stenar, vallar och slänter har fått bestämma hur vårt växthus ska se ut.

Vår blivande köksträdgård innan vi byggt murar och gjort iordning ordentliga växtbäddar. Längst ut vid de två stora stenarna ska växthuset stå.

Det var inte alldeles självklart i början när vi funderade på hur växthuset skulle placeras. Det enda vi egentligen visste var att det skulle vara i direkt anslutning till vår köksträdgård. Eftersom vi inte var helt säkra på hur köksträdgården skulle se ut hade vi ett antal olika alternativ för vår blivande ”plantkammare”.

Här har vi kommit lite längre med murandet och den västra och södra väggen börjar växa fram.

Köksträdgården fick (på grund av tomtgränserna) till slut en spetsig form och vi kände instinktivt att något behövdes som avslutning i själva spetsen. Alltså bestämde vi oss för att placera vårt växthus just där. Det finns ingen standardform som passade denna spetsiga yta så vi valde att börja bygga efter egna huvuden.

Tidig vårvy från förra året över den blivande köksträdgården (vid det här laget mer byggplats än trädgård).

Vi valde att mura upp en grund av lecablock att sedan kunna fästa reglar och fönster ovanpå. Tomten lutar väldigt mycket så det kändes bra att göra en massiv plan grund som avslutning. Innan grunden kommit på plats ordentligt landade man liksom inte någonstans i trädgården – det var nästan så man trillade ut på åkern nedanför. Med ett rejält växthus allra längst får vi en helt annan balans och jämvikt på tomten.

Grunden klar, virke och fönster införskaffade – äntligen igång!

Vi började byggandet av själva träkonstruktionen under mellandagarna. Jag hade gjort prydliga ritningar med nogrannt angivna mått och vinklar. Som jag kanske borde anat fick jag lägga mina papper åt sidan med en gång – verkligheten såg helt annorlunda ut! Ritningarna gjorde dock att vi båda fick en bra bild över hur bygget ungefär skulle se ut, så helt bortkastad var inte den tid jag lade ner vid ritbordet.

Det är inte dumt att vara två i trädgården… Till höger syns ett par av de fönster som skall användas.

På den murade grunden har vi fäst syllpapp och ovanpå den placerat reglar att fästa resten av konstruktionen i. Med vinklar och beslag har vi sedan börjat bygga ett ramverk för fönster och dörrar.

Sakta men säkert framskrider bygget. 

Så här års brukar inte vädret vara att lita på, men den här milda vintern har givit oss möjlighet att vara ute riktigt mycket. Så länge det inte regnar eller snöar för mycket kan man bära ut alla verktyg man har och bara köra på. Eftersom allt måste måttanpassas på plats är det en förutsättning att man kan ha borrmaskiner och sågar lättillgängliga.

Så här långt har vi kommit hittills. Bara lite kvar att göra….

Nu verkar vintern ha kommit men blir det inte för mycket snö ska vi nog kunna jobba vidare med vårt bygge. Vi återkommer med fler rapporter i vår nya växthusserie, förhoppningsvis dröjer det inte så länge förrän vi kan presentera del 2…./S

Annonser

2 thoughts on “Bygga växthus, del 1

 1. Oj, det gick fort, det där med grundarbetet! Hur har ni tänkt om dränering? Hur planerar ni att hålla markkylan ute? Har ni dragit vatten och el? Jag vill gärna lära mer och undrar därför hur ni gjort med allt det där som inte syns, men som är så viktigt för funktionaliteten.
  Ser fram emot att föllja ert arbete och lära mig mycket mer.
  Hälsningar
  Marianne

 2. Så läckert! Det kommer att bli otroligt vackert och precis som du skriver så blir det bra avslut på trädgården. Vilken utsikt!
  Ha det bäst!
  Hélena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s