Frågor om växthuset..

Vi fick lite frågor angående gårdagens inlägg om vårt påbörjade växthusbygge.  Det gällde dränering, vatten, el och lite annat. Vi ska försöka ge några vettiga svar…

Förra året gjorde vi en dränering av hela köksträdgården (se inlägget dränering av köksträdgården) då det annars skulle blivit stående vatten lite varstans. Denna dränering löper också under växthuset och avslutas i en stenkista vid tomtgränsen. Vi har gjort en förgrening på ett ställe som leder upp i växthuset och som vattnet från växthusets ”handfat” skall rinna ner i. Växthusets golv kommer inte att vara gjutet utan stenlagt ovanpå en grusbädd.

Kranvatten leds in från utsidan genom den uppmurade växthusgrunden (vi får alltså borra hål). På samma sätt kommer vi också att dra in el. Hade växthuset varit placerat mitt på tomten hade vi förmodligen gjort el- och vattenanslutningarna under jord innan grunden murades upp. I vårt fall är växthuset så placerat att anslutningar från utsidan ovan jord inte kommer att synas eller störa.

Eftersom vi inte tänkt använda vårt växthus särskilt mycket på vintern har vi inte lagt något krut på isolering och värme. Frågan om markkyla har vi alltså aldrig brytt oss särskilt mycket om. Tanken är att de växter som skall dras upp tidigt får ett eget isolerat bord inne i växthuset. Bubbelplast, tillskottsvärme och belysning skall hjäpa till att hålla värmen.

Hoppas dessa svar varit till någon nytta för dig Marianne! /S&R

Annonser

One thought on “Frågor om växthuset..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s