Att planera en köksträdgård

Vad lärde jag mig av dessa första odlingsförsök (Läs om mina köksträdgårdar här!)? Mycket! Även om jag fick med mig många nyttiga saker om odling från min trädgårdsutbildning förvandlas inte fakta till kunskap förrän man provat själv. Det finns så mycket praktisk erfarenhet som bara kan läras genom att kasta sig in i det! Så prova!! Är du nyfiken på odlandet, men osäker på hur, ge dig in i det ändå. Antagligen blir det inte alls som du tänkt dig, men du är definitivt en erfarenhet rikare efteråt!

Vår ”gamla” köksträdgård krävde onödigt mycket arbete! Ogräs klättrade in från alla håll och hotade ständigt att ta över i bäddarna och på det kom det ständiga gräs- och kantklippandet. Dessutom fanns här ingen vattenpost..  

Vad behöver man då för att få sin köksträdgård att fungera? Odlandet går ju till stor del ut på att i öppen jord få frösådda plantor att gro, växa, blomma och bära frukt på en enda säsong. Det säger sig självt att en rejäl arbetsinsats krävs. Detta gäller hur stora eller hur små odlingar du än tänkt göra. Men genom en ordentlig och genomtänkt planering och anläggning av din köksträdgård kan du minska arbetsinsatsen avsevärt! Och man kan definitivt bli kvitt de allra tråkigaste bitarna..

Vår köksträdgård tidigt i våras. Nu har den verkligen fått den soligaste platsen på hela tomten! Rakt söderläge och ingenting som skuggar.. 

När jag jämför mina egna erfarenheter av soliga och skuggiga odlingar, måste jag säga att de soliga helt klart är att föredra. En solig och öppen plats ger värme och dessutom torkar den upp fort vilket gör att många svampangrepp kan minskas.

Trengwainton Gardens i Cornwall, England, där jag hade förmånen att jobba ett tag. I den bortglömda gamla köksträdgården från artonhundratalet kunde man fascineras över dessa upphöjda bäddar. Här hade man förr odlat praktiskt taget allt vad godsets familj kunde behöva!   

Köksträdgården var jättestor och ingenting av den var i bruk under min vistelse där, men vissa delar används till andra planteringar. De upphöjda, lutande bäddarna är nämligen rena rama värmemagasinen och som ni ser på bilden finns ingen gräns för vad man kan odla i dem! Agave, Aeonium och olika typer av kaktusar är exotiska växter även för Cornwall! De lutande bäddarna har inspirerat oss till vår köksträdgård, där sju av de nio bäddarna lutar åt söder.. 

En annan sak som också ökar värmen är upphöjda bäddar. Skillnaden är enorm! Dessutom minskar man risken att ogräs vandrar in och jag tycker att allt blir mer lättarbetat med en något högre höjd. Helt klart enklare att ha kontroll över sina odlingar!

Senare på säsongen när plantorna har vuxit till sig lite mer är de inte lika känsliga för ogräsinvasioner. Ofta täcker de själva in jorden så pass bra vid det laget att det inte finns så mycket yta kvar för ogräset att självså sig på.

Odlingsbäddarna bör vara så ogräsfria som möjligt! Rotogräset måste givetvis bort allra först och sedan gäller det att hålla bäddarna ”rena” åtminstone tills de grödor man själv har sått tagit fart. Med våra nio odlingsbäddar har vi gjort på lite olika sätt, några har vi rensat ordentligt för hand och i andra har vi haft jorden intäckt under en säsong. Vi gjorde hål i täckväven och planterade gurka och squash där, vars blad snart dolde hela bädden. De få ogräsrötter som fanns kvar efter en säsong rensade vi snabbt bort nästa år. Potatis är också en bra gröda att få bort ogräs med. Eftersom man hela tiden måste kupa runt potatisplantorna får ogräset inget fäste och de få rötter som ändå finns kvar i jorden efter säsongen blir lättare att få bort.

I höstas lyckades vi äntligen få färdigt köksträdgårdsrummet! Murarna runt om är klara (de skall bara målas..) och det grövre guset är på plats. Så fort det tinar upp lite skall vi lägga på ett tun lager av ett lite ”finare” grus i en varm, rödaktig ton ovanpå.

Valet av markmaterial i köksträdgården är också oerhört viktigt. Av egen bitter erfarenhet vet jag att gräsgångar mellan odlingsbäddar är ohållbart. I alla fall om man vill undvika massor av extrajobb! Förutom klippning och mer ogräsrensning är gräs också som en motorväg för sniglar. Deras slemmiga kroppar måste nämligen hållas fuktiga och en gräsmatta innehåller alltid en viss fuktighet, även soliga dagar. Det gör inte sten eller grus! Sniglarnas framfart minskas markant! Dessutom torkar grus- och stenläggningar upp fortare och håller kvar värmen längre..

Redo för vatten! Här skall vatten dras in (slangen får gå bakom muren och borras in vid fundamentet) nu i vår och i det lilla hålet skall det sitta en kran. I ”skydd” av detta fundament skall det också hänga en vattenslang och det skall också finnas en vattenkanna här.

En annan viktig sak som lätt glöms bort; var finns vattnet? Att springa med tunga vattenkannor genom huset och trädgården är ingen höjdare, särskilt inte eftersom odlingar är törstiga! Om nya plantor inte får tillräckligt med vatten kan de torka ihjäl fort. Är jordytan för torr bildas lätt en skorpa som är svår för små groddar att tränga igenom och på den torra skorpan trivs alla möjliga små gynnare som gärna tuggar i sig de späda små plantorna! Det bästa är om man kan få till en vattenpost i sin köksträdgård innan man börjar odla..

Det här blev en liten sammanfattning av vad man bör tänka på när man planerar sin köksträdgård. Givetvis finns det oändligt mycket mer att säga om detta, men kanske kan det vara en liten start..? Nu har vi pratat om själva rambyggandet, nästa gång blir det om hur man lägger upp sin planering inför säsongen! /R

P.S. Vill du se hur vår Köksträdgård ser ut nu? Klicka här!

4 tankar på “Att planera en köksträdgård

  1. Alltså, det är ju suveränt att kolla in nån som kan! Jag har växthus och en större upphöjd jordplätt, men jag kan ändå inte få till det….men nu kanske! Riktigt spännande att följa bloggen:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s