Bevattning i köksträdgården

Då var det dags för nästa del i vår köksträdgårdsserie – den alltid så viktiga bevattningen! Visst är det så typiskt att man gör stora planer och arrangemang för sina grönsaksland men ofta glömmer bort det där med vattnet. Ibland kanske man inte ens har vattenslang eller kran i närheten och då är man riktigt illa ute under den stekande julisolen. Vi vill i vår egen köksträdgård inte hamna i den situationen och har därför tänkt prova åtminstone två olika sorters bevattning i år – droppbevattning och popup-spridare.

Här ser vi en skiss på en nedgrävd popup-spridare. Ovan jord sticker ett rörligt spridarhuvud upp och kvar i jorden sitter spridarhöljet.  Anslutning till vattenledning via en vinkelkoppling i botten av spridarhöljet.

Vi tänkte att det kunde vara bra om det inte stack upp vattenspridare överallt i köksbäddarna. De hamnar lätt i vägen när man ska rensa och det finns risk att man råkar ta sönder dem med spadar och annat. En nedgrävd popup-spridare som inte syns blir perfekt för oss! Man kan lätt tro att det är avancerade anordningar som man inte begriper sig på, men både konstruktionen och funktionen är jätteenkla. Det är enbart vattentrycket som styr – är vattnet på åker spridarhuvudet upp och bevattnar, och slås vattnet av minskar vattentrycket och huvudet åker tillbaka i det nedgrävda höljet.

Ungefär såhär har vi tänkt oss. Två spridare sitter mittemot varandra i varsitt hörn och tillsammans täcker de in hela odlingsbädden. Vi ska leda in vatten under eller genom muren, det beror på hur det går att gräva i allt grus och murbruk…

Varje spridare har en bevattningsvinkel på 45 grader och de kommer mer än väl täcka in hela odlingsbädden. Vi har ett ganska lågt tryck i våra vattenledningar (vi samlar regnvatten som vi sedan pumpar ut, se inlägg bevattning i trädgården) så spridarnas radie blir nog ganska lagom. Så länge det inte är för snålt är det bra! Skulle vi haft större odlingsbäddar hade det kanske varit bra att ha en spridare i varje hörn för att täcka in hela ytan..

Squash behöver mycket vatten men hur kul är det att försöka vattna här?

Bevattningsvariant nummer två i vår köksträdgård är droppslangar. Vi har sådana nedgrävda på vår rosenterrass också, och där funkar de perfekt! I ett köksland är man flitig med spadar, ogräsjärn och annat vilket gör att en tunn droppslang lätt kan gå sönder. Alltså är det inte förstahandsvalet för oss när det gäller de flesta av våra odlingsbäddar. Det finns dock undantag – gurka och squash. Båda dessa grönsaker kräver massor av gödsel och vatten vilket får dem att växa så det knakar. Snart har de täckt in jordytan fullständigt och gör ”vanlig” bevattning ovanifrån nästan omöjlig. Vi har använt droppslang just till squash och gurka förut och vi kommer absolut att fortsätta göra det.

Det finns oväntade fördelar med popup-spridare…

Nu längtar jag bara tills dess att det blir vår så jag kan gräva ner all slang, skruva ihop alla kopplingar och sätta fast våra spridare. Det blir en del jobb, det måste jag ju erkänna, men tänk vad skönt att till sommaren bara vrida på en kran när morötterna i bädd nr 4 vill ha påfyllning! Och tycker jag det blir jobbigt finns det ju timers och bevattningsdatorer. Då behöver jag inte ens vrida på kranen… kanske något för 2013…./S

Annonser

2 thoughts on “Bevattning i köksträdgården

  1. För mig går det faktiskt bra med en blå vattenkanna men det är ju skillnad på en fantastisk trädgård och en liten trång balkong.
    Snövit hälsning
    Faster Py

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s