Bygga växthus, del 2

Helgen bjöd på riktigt härligt vårväder – perfekt växthusbyggarväder! Förra gången hann vi göra färdigt halva stommen till norrgaveln och nu tänkte vi fortsätta med andra halvan. De fönster vi ska använda ser vid en första anblick lika stora ut men när man ska passa in dem mellan reglarna visar det sig att de skiftar ganska mycket i storlek. En del av dem skiljer sig upp till en centimeter! Därför bestämde vi oss för att lägga på några millimeter på avstånden mellan reglarna jämfört med norrgavelns första ”vägghalva”.

Tjugo sådana här ska vi skrapa, kitta och måla. Bara arton kvar….

Världen skulle vara mycket mer komplicerad om man inte hade beslag… Vi valde ganska  små varianter så att våra fönster får plats. Kanske hade det varit mer stabilt med kraftigare gods men vi väljer att göra eventuella förstärkningar på andra sätt.

Norrgavelns stomme nästan färdig. Vi ska göra en portal över ingången för att ge konstruktionen lite extra stadga på mitten.

När vi nu fått upp norra gaveln är det dags för de andra väggarna. Växthusets placering är längst ute på trädgårdens ”spets” med öppna fält runtomkring där det ofta blåser ordentligt, framförallt från väster. Det känns av den anledningen särskilt viktigt att väst- och även östväggen blir riktigt stabila. Vi tänker oss att lösa det hela på ett par olika sätt. Dels ska hörnen ges förstärkning med dubbla hörnstolpar och lite extra vinklar som knyter samman de mötande väggarna. Vi ska även ge väggarna dubbla stolpar på ett par ställen, liten skiss visas här nedanför…

Ett par extra stolpar på insidan (och kanske någon på utsidan) skall få väggen att stå pall för hårda vindar. Fula metallbeslag skall sedan döljas med någon form av träpanel.

Tyvärr hann vi inte sätta igång med öst- och västväggarna, det får bli en annan helg. Man måste ju ta sig tid att fika och sola näsan litegrann. Det var väl ett år sedan sist?…/S

Annonser

5 thoughts on “Bygga växthus, del 2

 1. Nämen, vilken otrolig tur att jag hittede till er fantastiskt inspirerande blogg. Jag har surfat runt länge nu och jag säger bara -wow!!!!!

  Jag hoppas att det är om att jag lägger till er på min ”lista”.

  Varma hälsningar,
  Maria

 2. Charmigt!
  Kan ni inte ersätta Kirschsteiger, Timell och alla andra duktiga viktigpettrar, som tröttar så in i norden med att kunna allting!!
  Leif

 3. Hittade denna sida när jag sökte på kväva ogräs och fick syn på växthusbygget och blev nyfiken på hur det fortskrider, och hoppas på en bilduppdatering snart =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s