Bygga naturstensmur

Hurra! Nu ÄR det faktiskt mars! Nu får man börja med vårstöket i trädgården. Dessutom har ju temperaturen klättrat uppåt så pass mycket att det går att gräva igen. Det känns underbart att börja ta tag i anläggningsprojekten som legat nere under vintern. Ett av dessa (det finns flera..!) är att göra en naturstensmur i Körsbärsträdgården. Har man en tomt som lutar kan man inte göra annat än terrassmurar om man vill hålla planteringarna på plats..

Som så många andra svenska trädgårdar har även vår alldeles för mycket gräs! Vi vill istället göra denna delen av trädgården mera lummig och frodig. Genom att utnyttja höjdskillnaden med en upphöjd plantering vinner man en del i höjd och dessutom får man känna sig omsluten och inbäddad av trädgården!

Med de små betongplattorna provade jag mig fram till formen på muren. Sedan är det bara att börja gräva grässvål. Jag gräver först bort svål för kantplattorna (som skall ligga i nivå med gräset för att underlätta gräsklippningen) och sedan för själva muren.

Ett projekt förgrenar sig ofta i andra.. Under grävarbetet stötte jag på olika lökväxter som scillor, snödroppar, klockhyacinter och krokusar och givetvis måste dessa få ett nytt hem innan man kan fortsätta..
Som tur är så är vi näst intill ”självförsörjande” på sten. Man kan knappt gräva någonstans på vår tomt utan att få upp sten i alla de former och storlekar. Det besvärliga är bara när man skall lyckas frakta dem från trädgårdens lägsta punkt till den högsta. Men två envisa trädgårdsmästare ger sig inte och efter gemensamt slit och släp gick det!

Vi började med det högsta hörnet som vetter mot Buxbomsterrassen. Med en kalkstensplatta högst upp kan man kanske tänka sig en urna där på sikt..

Tanken är inte att det skall bli en helt perfekt rak och jämn mur, utan att den skall smälta in i den lite mer mjuka ”naturliga” stilen som gäller här i Körsbärsträdgården. Men stabil måste den ju bli och det är ett väldigt pusslande och provande innan det känns rätt.

Istället för att ge muren samma höjd hela vägen, låter vi den följa markens nivåskillnader. Detta gör att den på vissa ställen mer blir som en låg kant än en mur, en lekfull effekt som inte ger ett så stelt intryck.

I grusrännan nedanför skall betongplattorna läggas. Vi får se när vi lyckas hitta några på begagnatmarknaden.. Bakom muren kommer svålen att grävas bort och jordnivån skall gå i jämnhöjd med murens överkant. Planteringen kommer i huvudsak att bestå av vårblommande träd och buskar (se inlägget ”Plantering i Körsbärsträdgården”), vårlökar och marktäckande perenner.

Den här utsikten kommer planteringen att ha! Den lutar ju något, vilket kommer att göra att man ser mer av den nerifrån än om den varit helt plan.

Oj, oj, ni må tro att vi stapplade in den kvällen! Det känns fortfarande att man släpat sten, man blir klen under vintern.. Mycket kvar att göra, men en bit på väg! /R

2 tankar på “Bygga naturstensmur

  1. Så fint det kommer bli! Ni får gärna visa fler bilder på projektet, som när ni fyllt upp ovanför muren. Vi vill gärna följa projektet, det är spännande och se det förändras!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s