Beskära trädgårdsbjörnbär

Vårsolen har på allvar börjat väcka liv i trädgården och när man står ute och pysslar känner man hur den riktigt värmer på ryggen! Perfekt dag att beskära vårt trädgårdsbjörnbär. Det är planterat på bärterrassen och spaljerat mot muren. Eftersom denna terrass är ganska smal får det inte ta så mycket plats ut i gången, utan måste hållas in mot väggen om vi skall kunna gå förbi.

Här ses en gren som bar frukt förra året.

Björnbärsbuskar har som sagt (se inlägget ”Förberedelser inför våren”) en tendens till att bli stora och risiga om man inte beskär dem varje år och dessutom blir det svårt att komma åt bären om man måste forcera gamla döda grenar först. Jag gör så att jag börjar med att ta bort alla grenar som bar frukt förra året ända nere vid marken.

Fjolårets grenar skärs av ända nere vid basen. De nya årsgrenarna är lila-aktiga och vitala medan de gamla fjolårsgrenarna är grå-aktiga och torra.

Vår buske är en taggfri sort som heter ”Thornless Evergreen” och är därför betydligt lättare att ha att göra med än andra sorter. Det här betyder också att alla taggiga skott som dyker upp från basen är vildskott och måste tas bort (de kommer från roten som sorten är ympad på) annars kan dessa ta över hela busken! Så bort med dem så långt ner du kan komma åt!

Så där! De gamla torra fjolårsskotten är avlägsnade! Jag tar också bort en del av de nya grenarna som pekar för mycket ut i gången pga vår platsbrist. Åt sidorna får busken sträcka sig hur långt den vill och hittills är det ca 3m åt varje håll! Man behöver sällan mer än en planta i en trädgård..

Nu börjar det lite trassliga pysslet med att reda ut de flera meter långa årsskotten och lirka in dem i staketet och varandra. Som tur är, är grenarna väldigt smidiga och böjliga och klarar en en ganska hårdhänt behandling.

Grenarna måste bindas fast också, lite här och var, för att de inte skall ge sig in i rabatterna på kryddterrassen. Jag använder nuförtiden alltid ett plastsnöre av ”tvättlinetyp” som är ganska elastiskt. Det är lätt att knyta och skär inte in i grenarna eftersom det är så mjukt och formbart.

Snöret håller länge också! När jag klippte bort de gamla grenarna tog jag vara på deras uppbindning och använder den igen till de nya grenarna.

Vi har spänt en stålvajer utmed muren också att binda upp grenar på.

Mer beskärning väntar! Och även om det föll ett trist lager av slasksnö i natt så vet man att det inte finns någon återvändo längre, våren är här! Från och med nu kan man ta in blommor i sitt hus igen, även om de än så länge är ganska små.. /R

Advertisements

2 thoughts on “Beskära trädgårdsbjörnbär

    • Hej L D!
      Du behöver inte vänta tills musöronen visar sig, det funkar bra att beskära innan. Snöklockorna har redan kommit, om än inte i sin fulla prakt. Mot slutet av mars är de nog som allra finast…
      /S

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s