Snöklockor!

Om man tittar ut genom fönstret bort mot vår gamla äppelträdgård tror man först att snön lagt sig igen. Överallt är det barmark och lite smågrönt men bland äppelträden ligger ett kritvitt täcke av snö. Eller? Tittar man noga ser man att snön i själva verket är något helt annat…

Det är snöklockorna Leucojum vernum som står för allt det vita. Tidigt varje år, kanske redan i januari ser man de mörkt gröna knopparna titta fram. Är vintern riktigt mild fortsätter de vegetera och visar sina första blommor ungefär samtidigt som snödropparna. Vanligtvis brukar det dock bli lite kallare under årets två första månader och då stannar klockornas tillväxt upp nästan helt och hållet.

Men nu är det vår (vilket känns lika otroligt och överraskande varje dag) och vi tillåter oss att bara njuta av våra fina snöklockor. Trots höstens och vinterns älgbesök med stora gropar och avtryck av klövar överallt verkar klockorna ha klarat sig bra. Jag tror de är ungefär lika många som tidigare år, kanske till och med lite fler på sina ställen.

Snöklockorna gillar näringsrik och fuktig jord. För att riktigt sprida sig verkar fukten vara det allra viktigaste. Vi har märkt att de bestånd som finns på lite torrare platser i trädgården håller sig ”till sin egen tuva” utan att försöka erövra marken runtomkring. I vår äppelträdgård är det riktigt blött under stora delar av året, faktiskt är det ibland så blött att man undrar hur något överhuvudtaget kan växa där. Tydligen passar det snöklockorna perfekt!

Brännässlor trivs utmärkt ihop med snöklockor. Eftersom de kommer upp mycket senare på säsongen när snöklockornas blad vissnat ner blir det ingen konkurrens mellan klockor och nässlor. Tidigare år märktes detta tydligt i vår äppelträdgård. Så vackert och skirt som det var på våren med snöklockor och vintergäck, så ogästvänligt och brännande påtagligt var havet av nässlor lite senare på säsongen. Vi kunde inte vistas bland våra äppelträd och att plocka frukt var inte att tänka på. Därför har vi under de senaste åren bekämpat nässlorna hårt med lie, trimmer och gräsklippare. Med stor framgång har det visat sig, nässlorna är numera nästan helt utrotade. Se inlägg ”röjning i gamla äppelträdgården”.

Efter att vi blivit av med nässlorna har ju andra växter fått mera utrymme, framförallt olika sorters gräs. Ett tag var jag lite orolig för att en grässvål skulle bildas som skulle vara svår för snöklockorna att tränga igenom. Jorden är dock alldeles för fuktig för täta gräsmattor så det har aldrig varit något problem.

Dock har vi lite att ta tag i när det gäller ljuset. Snöklockorna vill gärna ha lite vandrande skugga (i alla fall verkar stekande sol inte vara optimalt) och äppelträdens bladverk har brukat ge lämpligt ljusinsläpp. Tyvärr blåste ett träd ner i vintras och två andra har börjat luta sig oroväckande så skyddande trädkronor verkar kunna bli en bristvara. Vi ska försöka plantera lite nytt, staga upp det som går och skapa lite skyddande staket och växtlighet runtomkring äppelträdgården.

För dessa små vita skönheter kan det vara värt en del extra besvär. De blommar fint nu och om en vecka eller två är de ännu finare med frodigt gröna blad runt omkring blomstänglarna. Det är en fantastisk känsla att då få sätta sig mitt bland alla dessa blommor och bara njuta och veta att man har hela säsongen framför sig!/S

Annonser

2 thoughts on “Snöklockor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s