På trädgårdsjakt i New York; Central Park

Trädgårdar är väl kanske inte det första man associerar med New York, men då vi ändå skulle dit i ett födelsedagskalas-ärende kunde vi inte låta bli att leta lite grönt bland all betong. Och trots att mars är en tidig vårmånad även i New York så lyckades vi faktiskt hitta några små trädgårdsoaser där grönska och blommor redan hade börjat spira!

Naturligtvis måste vi börja med Central Park, trots att den så här års kanske var den minst spektakulära av våra trädgårdsfynd här. Parken ligger nästan mitt i denna extremt symmetriska stad som en grön rektangel och fungerar som en lunga för hela staden.

Kontrasten är verkligen enorm, direkt från storstaden och rakt in bland lummighet och grönska. Här finns planteringar, skogspartier, sjöar, lekplatser, trädgårdsrum, ett zoo, m.m, m.m.. I USA verkar ledordet alltid vara stort, och det är verkligen ett bra ord för Central Park!

Vad som verkligen imponerar är hur välhållet allting är. Planteringarna är prydliga och fullproppade med lökar och perenner och medan vi strosade runt höll man som bäst på med att klippa ner perenner och mulcha planteringarna med barkmull.

Parken känns mycket mer välskött och ompysslad än en normal svensk stadspark och då bör man tänka på att det bor lika mycket folk i New York som i hela Sverige! Helt klart prioriterar man parkskötsel.

En del träd och buskar har precis börjat att slå ut och magnoliorna har i vissa gynnsamma lägen nästan slagit ut helt! Det var vekligen härligt att se för en vårhungrande nordbo..

Rosenkvitten blommade överallt! Den här tjusiga sorten växlade mellan ljust rosa och helt vita blommor.

Genom det lite kyliga vårdiset lyser ett tidigblommande körsbär i rosa. Visst är lyktorna vackra i sin jugend-stil och med sitt något dämpade ljus!

Stort var det ja.. En egyptisk obelisk omgiven av magnolior. De knotiga grenarna dignar av halvöppnade, dunig knoppar som avtecknar sig mot den ljusa kvällshimlen.

Hur har man löst slitaget på en lekpark? Här är en av de många lekplatserna i parken. Den består av en paviljong med toaletter och framför den stora, öppna ytor att springa omkring på samt diverse gungor, rutschbanor och annat klätterbart. De planteringar som delar av de öppna ytorna är upphöjda och försedda med ett lågt staket.

Och nej, det gröna är inte en perfekt klippt gräsmatta utan någon slags gummimaterial som är mjukt att ramla på. Som syns längst bort i bilden finns också en klippa att busa runt på. Platsen ser tom ut nu, men då vi kom tillbaka hit på kvällen var här fullkomligt fullt av barn! Så de stora, öppna ytorna kombinerat med de upphöjda planteringarna verkar vara en bra lösning för en lekplats. Den underliga gummi-markbeläggningen kan man ju tycka vad man vill om, men den var väldigt populär att stutsa runt och rulla sig på bland parkens mindre besökare.. Trots det enorma slitaget som måste bli såg det verkligen välskött ut!

Central park är som sagt väldigt stort och vi hann bara med att undersöka en bråkdel! Men det var en spännande kontrast att stå där mitt i grönskan och se hur höghusen nästan lutade sig ner över parken från alla håll!

Återkommer snart med fler spännande trädgårdar i New York! /R

Annonser

3 thoughts on “På trädgårdsjakt i New York; Central Park

  1. Ååå New York nu rycker det lite Res Tarmen igen 🙂 visst va Central Park en himmla fin park ?;) Hade den som min personliga frukost till hål när ja va där ,köpa med sig nåt gott och Bara sitta i Parken och spana det va fina grejer det , såg ni dom små Ekorrarna eller hade dom flytt till varmare Breddgrader fullt av dom brukar det va:)

  2. Trevligt att se de fina New York-bilderna.Och si där, kände jag inte igen mig själv på parkgången?!
    Med tacksamma bokhälsningar
    L D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s