På trädgårdsjakt i New York; The Cloisters

Nästa trädgårdsjakt förde oss ända upp till nordligaste delen av Manhattan och till en plats som heter The Cloisters. Detta är verkligen en osannolik byggnad på en osannolik plats! På en kulle med en fantastisk utsikt över Hudsonfloden tornar ett franskt medeltida kloster upp sig med klocktorn, muromgärdade trädgårdar och arkader. Byggt på 1930-talet för att inhysa några av världens vackraste konstverk (tycker jag..) och med pelare, skulpturer och annat stenarbete hämtat från förstörda franska kloster. Och konstverken då? Inga mindre än de underbara gobelängerna från början av 1500-talet som kallas för ”Jakten på Enhörningen”!

Ingen bild kan återge dessa gobelängers otroliga lyskraft! Man måste se dem i verkligheten för att riktigt kunna ta in alla de fantastiska detaljerna. Varenda växt är återgiven in i minsta detalj och parkerna och trädgårdsmiljöerna som utgör bakgrunden för jakten känns så riktiga att man när som helst kan kliva in i dem! Att se dessa konstverk är en trädgårdsupplevelse i sig.

Det småregnade medan vi klev av tunnelbanan, men då vi närmade oss entrén till parken höll det upp och genom dimslöjorna kunde man känna vårvärmen. Vägen till The Cloisters går genom en terrasserad park som kallas för Fort Tryon Park.

Medan vi traskade vägen fram hördes ett underligt litet kvitter då och då. Efter lite spanande fick vi syn på en alldeles illröd liten fågel i en blomsterkornell. En liten Kardinal!

Parken är fylld av fuktig vårgrönska och överallt blommar julrosor i olika färger blandat med vita och gula narcisser.

Själva Cloisters gör mig inte besviken. Förutom enhörningsgobelängerna finns här många andra medeltida skatter och själva byggnaden i sig är verkligen välgjord! Den innefattar också flera små intima trädgårdsrum som är väldigt fina.

I denna atriumgård finns ingenting annat än grus, en vacker medeltida fontän och några krukor med växter vars bladverk återkommer i pelargångens kapitäl. En härligt stilla och meditativ plats.

Här finns också en medeltida örtagård, symmetriskt indelad i kvarter och med en (nu intäckt) fontän som mittpunkt. Kring fontänen står fyra knotiga kvittenträd (Cydonia oblonga), ett av medeltidens älsklingsträd.

Julrosor kring kvittenstammarna.

En mytomspunnen medeltida ört vars rot ser ut som en liten människa och antogs skrika förfärligt om den rycks upp ur jorden!

I en nisch i klostermuren står ett tjusigt spaljerat fruktträd.

Trädgårdsrummet är verkligen vackert gjort med sin tegelstenläggning och olika tidsenliga små staket och klätterstöd i flätad pil.

Genom denna valvöppning kommer man in till nästa kolonnad med utsikt ner i ett annat trädgårdsrum.

Här är planen att försöka att återskapa de fantastiska blomsterängarna på gobelängerna med riktiga växter. Ett ganska svårt projekt med tanke på att man faktiskt inte vet om medeltidens ängar såg ut så i verkligheten eller om de bara är symboliskt laddade idealängar. Arbete pågår som synes!

Överallt i detta fina museum finns vackra fönster ut mot parken och floden nedanför.

The Cloisters är en trädgårdsupplevelse i både tid och rum där konstverken och den verkliga trädgården smälter samman. Amerikanskt när det är som bäst, nygjort men välgjort in i minsta detalj! En trädgårdssjäl i New York borde inte missa detta! /R

Annonser

3 thoughts on “På trädgårdsjakt i New York; The Cloisters

  1. Åhh vad spännande! Kul att se vilka slags trädgårdar ni kunnat hitta i den stora stan!För trädgårdar kan ploppa upp i de kargaste miljöer! Ser fram mot nästa amerikanska inlägg……..Karin

  2. New York, New York!
    När jag ser bilderna ifrån era trädgårdsäventyr i stora staden blir jag otroligt sugen på att åka dit! Får övertala mannen över ett glas vin…………PS. har nu börjat att gräva perennrabatten under linden, många fina skuggväxter blir det…….. Petra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s