På trädgårdsjakt i New York; High Line

Från The Cloisters lugna, meditativa grönska kastade vi oss rakt ut i dess motsats! Ett gammalt tågspår mitt i stimmigaste New York som gjorts om till stadspark. Själva idén i sig är verkligen imponerande, en hängande park ovanför biltrafiken!

Mars är helt klart inte rätt månad att se High line om man tänker på Piet Oudolfs prunkande perennrabatter. Här har dessutom inte satsats särskilt mycket på tidiga vårlökar och arbetet med att klippa ner fjolårets perenner har precis påbörjats. Men strukturen framträder desto tydligare! På ett sätt kan det vara enklare att förstå sig på en trädgård under vinter/vårvinter eftersom dess ryggrad då visas upp utan skyddande grönska. Vem som helst kan få en trädgård att se fin ut i juni, men så här års avslöjas allt!

Och High lines underliggande struktur är verkligen sevärd! Sten, metall och trä har på ett mycket finkänsligt sätt vävts ihop med den gamla rälsen och de omkringliggande husen till en vacker, stabil ram för växterna.

Jag gillar framför allt att man inte har försökt att göra om området till något som det inte är. Istället har man förstärkt känslan av stökig ”betongromantik” och gjort det till något som nästan känns nostalgiskt. De gamla rostiga spåren täcks in av grönska, men inte fullständigt och tjusigt, utan delvis och av växter som känns lite ”ogräsaktiga”. Tanken går till ett gammalt järnvägsspår i Sverige som blivit halvt om halvt övervuxet av sly och ogräs.

Visst är det egentligen allt annat än ogräs i planteringarna, men den informella placeringen av växterna och mer fokus på blad än på blomning gör detta till så mycket mer än en vanlig perennrabatt!

Parken förändrar sig hela tiden. På vissa ställen går man nästan mitt i spårplanteringarna och på andra, som på den här bilden, är det något man ser lite ovanifrån.

Här och var öppnar det upp sig och planteringarna inskränker sig till småytor.

Sedan blir det plötsligt smalt och man får nästan gå på led på en liten gång mellan breda busk- och trädplanteringar.

Här finns också gräsmattor..

..och generöst med sittplatser! Och de behövs verkligen för här är väldigt mycket folk. Om det är så här välbesökt i mars kan jag bara föreställa mig trängseln senare på säsongen! Det är väl kanske en av få nackdelar, parken känns nästan lite för liten för sin publik..

Men här har sannerligen inte sparats på något och jag kan tänka mig att dessa robusta material kommer att kunna klara det hårda slitaget relativt bra. High line är väl värt ett besök, men för att få ut så mycket som möjligt av parken bör man kanske inte välja en varm, solig helgdag för sitt besök..

Vi såg fler intressanta trädgårdar/parker i New York än de som redovisats de senaste dagarna, men nu händer det så mycket här hemma i vår egen trädgård att vi får sätta punkt för New York för denna gång. Kanske får vi anledning att ta upp resan igen vid ett annat tillfälle.. /R

Annonser

2 thoughts on “På trädgårdsjakt i New York; High Line

  1. Inte har jag någon speciell NY-längtan generellt men den här parken hade jag verkligen velat besöka. Jag har promenerat virtuellt X antal gånger via Google Map däremot…

    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s