Trädbänk i äppelträdgården

I höstas när det blåste som allra värst knäcktes ett av våra äppelträd nere vid rötterna. (se inlägg ”I stormens spår” ) Det lade sig ner och drog i fallet med sig den fina honungsros som äntligen hade växt upp i trädkronan. Trädet gick inte att rädda men rosen såg ut att ha klarat sig. Problemet var ju bara hur vi skulle kunna få bort trädet utan att skada rosen, och dessutom ordna något nytt för rosen att klättra på..

Rester av äppelträdets rötter efter att vi sågat bort en del av dem. Man ser lite av honungsrosens stammar till höger på bilden.

Efter mycket dividerande och sågande bestämde vi oss för att försöka resa upp äppelträdet och låta det stå kvar som stöd för honungsrosen. Ett ”rosträd” helt enkelt!

 Gamla stegar, stolpar och reglar kom till väl användning när vi skulle resa trädet.

Tillsammans klarade vi två att resa upp trädet en liten, liten bit, sedan sade det stopp. Så frustrerande! Ett halvliggande träd vilande på en gammal trädgårdsbänk ser inget vidare ut… Som tur är har vi nära och kära som är oerhört hjälpsamma och med fyra extra armar och ben lyckades vi ställa trädet upp helt och hållet. Nu återstod bara frågan hur vi skulle få trädet att stå kvar.

Vi bestämde oss för att använda Cajsa Warg-principen, så vi tog vad vi hittade av stolpar och gammalt virke som blivit liggande på vindar och i uthus. Nästan hälften av äppelträdets rötter hade vi sågat bort så det var helt nödvändigt med ett rejält stöd, framförallt mot öster (vinden kommer nästan alltid från väster här hos oss). Resultatet blev tre rejäla stolpar lutade in mot äppelträdets stam; en tripod eller tipi kanske man kan kalla det. Det hela såg lite underligt ut och som vanligt i trädgårdssammanhang ser en underlig sak ännu underligare ut om det inte finns någon tydlig användning för den…

Det blev till slut en riktigt trevlig sittplats runt trädstammen.

Vi letar alltid efter bra ställen att sitta på i trädgården. Bänkar, bord och stolar måste finnas utplacerade lite här och var så att man kan välja var man vill slå sig ner med sin kaffekopp. I äppelträdgården har det alltid varit oklart var en lämplig sittplats skulle kunna vara placerad. Nu fick vi hjälp med detta beslut. Runt vårt ”rosträd” huserar nu en annorlunda bänk byggd av reglar, gamla trappräcken och delar av ett staket som blåste ner under en storm för några år sedan.

Tänk er när honungsrosen blommar och man kan sitta på bänken och ha ett tak av rosor ovanför!

Just nu ser tripoden lite kal ut, men vi ska under våren plantera fler klätterväxter (förmodligen klematis och murgröna) som tillsammans med honungsrosen kan klä in hela konstruktionen och skapa det rosträd vi hoppas på.

Under tidiga vårmorgnar kan man sitta på bänken och uppleva äppelträdgårdens snöklockor. Ibland får man angenämt sällskap, här poserar en av grannens hästar väldigt passande i morgondiset.

Vårsolen värmer, snöklockorna blommar, bina surrar och vår nya trädbänk är färdig – en kopp kaffe på det och sen är man redo för nya projekt! /S

5 tankar på “Trädbänk i äppelträdgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s