Klippa ner perenner inför våren!

Så blev det helt plötsligt april! Trädgården vibrerar av växtkraft och varje dag slår det ut nya blommor. Snöklockorna har börjat att vissna, men vitsippor, narcisser, scillor och vårstjärnor har tagit över. Det har blivit dags att ge sig på nedklippningen av alla gamla vissna perenner från förra året så att den nya tillväxten kan få luft och ljus!

Det tar nästan två arbetsdagar att klippa ner och röja i våra perennrabatter, men det är härligt att äntligen få komma igång med att väcka trädgården till liv! Jag startar på Buxbomsterrassen.

Jättedaggkåpan, Alchemilla mollis, har redan börjat grönska så smått under sitt prassliga täcke av torra löv.

Här består perennmaterialet mest av lite högre marktäckare, så som jättedaggkåpa, nävor och nepeta. En av de många trevliga egenskaperna med dessa perenner är att de vegeterar tidigt och ger en lummig bakgrund till de tidiga tulpanerna. Men detta förutsätter ju förstås att man fått bort alla vissna fjolårsblad! När väl det gamla är borta tar det inte många dagar förrän det nya gröna skjuter upp!

Så här grönt och fint var det under!

Brunnävan, Geranium phaeum `Samobor´, har redan massor av fina små blad! Några dagar i vårsolen och det gamla klippet kommer inte längre att synas!

Jag har genom åren provat lite olika varianter av att ta till vara på det gamla perennklippet. I våra ganska tätt planterade rabatter går det inte att låta allt ligga, utan jag klipper ner det, lägger klippet i en korg, finfördelar det lite till och sedan tar jag en del (men definitivt inte allt) och lägger tillbaks det i rabatterna. Om någon vecka är det dags att lägga på stallgödsel och kompost på rabatterna och då hamnar det finfördelade klippet under och blir mat till mikrolivet. Resten av klippet hamnar i komposten.

Jag fortsätter ner på Rosenterrassen. Här finns det mycket att klippa!

Lammöronen ligger inbäddade i gamla torra blad. Enklaste sättet att få fram det nya är att med handen rafsa i de döda bladen. De lossar lätt och man gör mindre skada då det är lätt att man klipper av de ytliga jordstammarna om man använder en sax.

Med trädgårdsirisen går det också lättast att dra bort de gamla vissna resterna med händerna, men om även den gröna nytillväxten är lite brun och skadad brukar jag klippa ner den en bit. Det växer snart ut nya friska blad igen.

Ser ni? På bara två dagar har irisarna skjutit i höjden! Det är viktigt att man frilägger deras rotknölar ordentligt så att solen kommer åt att lysa på dem. Får dessa ingen sol blir de inte så pigga på att blomma. Med tiden gräver rotknölarna ner sig och jag brukar dela och plantera om dem med några års mellanrum för att säkra den tjusiga blomningen.

Lavendeln får sig också en liten omgång. Jag klipper in dem ungefär med en tredjedel och försöker samtidigt att runda till dem något för att ge plantorna en fin form.

Medan jag håller på med allt klippande passar jag också på att rensa bort det ogräs jag ser. Tar man det nu ligger man hästlängder före när säsongen väl drar igång! Snart kommer ju perennerna att täcka in jorden och det kommer då att bli mycket svårt för fröogräset att etablera sig. Det gamla ogräset är borta och inget nytt kommer till, det låter väl bra!

Så här års har de flesta maskrosor ännu inte hunnit sätta sig fast ordentligt och är ganska enkla att dra upp med rot och allt. Tänk på att varje maskros mindre nu betyder att man slipper tusentals frösådda senare!

På kryddterrassen är det inte lika mycket att klippa men åbroddhäcken måste dock tas rejält!

Inte mycket kvar! Det är få växter som har en sådan otrolig tillväxt som just åbrodd och vill man hålla den som en formklippt häck så måste man vara tuff!

Det tar sin lilla tid, men när nerklippningen och ogräsrensningen väl är gjorda känns det som om våren kommit på allvar! Nu är rabatterna igångstartade för säsongen! /R

1 tanke på “Klippa ner perenner inför våren!

  1. Hoppas du belönade dig med något gott att äta och dricka efter denna omgång. Köpte lite vårblommor till pottorna på gården idag men när jag kom hem hade någon redan varit där och petat ner påskliljor. Och mina blommor får nu istället stoltsera på balkongen.
    L D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s