Beskära Fjärilsbuske

Titta vad som mötte mig när jag kom ut i trädgården i dag! Vår lilla, lurvigt mjuka Backsippa, Pulsatilla vulgaris, har försiktigt öppnat några yrvakna blommor. Då måste det vara vår trots allt!

På grund av en segdragen förkylning har jag varit tvungen att hålla mig borta från trädgården ett tag, men nu går det helt enkelt inte längre! Det är så mycket som behöver göras och äntligen har lite värme smugit sig tillbaka över ängarna. Våren ligger som ett ljust soldis i dalen och lärkan pladdrar på högt upp i det blå. Härligt! Jag drar halsduken ett extra varv runt halsen och ger mig i kast med ett inte allt för påfrestande projekt; beskära Fjärilsbusken!

Denna Fjärilsbuske, Buddleja davidii (sort har glömts bort..), var något av det första vi planterade när vi flyttade hit. Den står nästan helt vindskyddad och av någon anledning stormtrivs den och har vuxit så att det knakar!  Fjärilsbuskar hör till den grupp av växter som blommar på årsskotten. Det betyder att om man inte beskär ner dem ordentligt varje år hamnar blomningen högre och högre upp tills man får en väldigt konstig buske med långa kala ben och en liten grönskande och blommande tofs längst upp. Ett år provade vi att låta bli att klippa ner vår buske och resultatet blev en nästan fyra meter hög buske vars blommor vi bara kunde ana! Tro mig, det var inte särskilt vackert..

Ofta ger sig detta med beskärningen av sig själv eftersom fjärilsbuskarna i lite mer utsatta lägen brukar frysa ner rejält under vintern. Då tar man helt enkelt bara bort det som har dött och busken kommer att bryta nya fina skott från basen (förutsatt att inte hela busken frusit bort förstås! I kallare lägen bör man täcka basen på busken inför vintern med löv eller granris).

Men i vårt fall är det alltså stympning som gäller varje år. Det blir inte så vackert, men den kommer snart att vara igång med nya gröna skott.

Ju högre upp på grenarna man tittar, desto större skott ser man, men fall inte för frestelsen att klippa för högt upp! Det finns skott längre ner också, man får bara leta lite mer för att hitta dem. Annars gäller samma som vanligt: klipp alltid vid en knopp/skott som är riktat åt rätt håll, i detta fall ut från busken och lämna inga ”tappar”.

Det är verkligen otroligt hur mycket dessa buskar växer på en säsong! Visssa grenar är över två meter..

Så var det klart! Det ser verkligen kalt och lite tomt ut med bara en spretig stubbe kvar! Jag försöker föreställa mig Fjärilsbusken i full blom, dignande under doftande klasar och färgglada fjärilar! Det är verkligen en underbar, nästan overklig syn och den väger upp att själva busken ser lite tokig ut. Ingen trädgård borde vara utan en Fjärilsbuske! Vi har definitivt planer på fler../R

5 tankar på “Beskära Fjärilsbuske

  • Hej Kerstin!
   Jodå, snabbväxande är den och hög kan den också bli. På en växtsäsong kan den faktiskt lyckas bli upp till två eller tre meter om den får stå lite skyddat. Mer sol ger mer blomning. Lycka till med planteringen!
   R & S

 1. Hej! Hur skyddat måste den stå? Jag funderar på att plantera den bredvid en ”död” häck som vätter till grannen, för insynsskydd. Sol finns hela dagen, häcken står väster om busken så det blir lite skugga nertill, lite blåsigt är det också. Zon 1. Funderar även på Syrenhortrensia ”Grandiflora”
  Med vänlig hälsning! Pia!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s