Krukplanering

Lite värme finns i luften idag och det sticker i näsan av all gödseldoft. Klart vårtecken!! Som på en given signal far traktorerna hit och dit och det verkar vara en febril aktivitet överallt. Även fåglarna är på gång och jag tror att nästan alla våra holkar är bebodda. Och helt populär är man inte, det väntar rejäla utskällningar om man råkar ha ett ärende för nära en holk!

Jag har bestämt mig för att börja plocka fram alla terracottakrukor som stått i förråd hela vintern. Tar man fram krukorna och ställer dem på plats tycker jag att det blir lite enklare att planera vilka växter man kan tänka sig att ha i dem.

Att ställa en kruka på tassar kan ge hela arrangemanget det där lilla extra!

Med en så stor trädgård som vår är krukodling inte helt lätt att lyckas med. Man måste ständigt se till att krukorna inte torkar ut eller saknar gödning och att de överhuvudtaget sköts om och putsas. Det finns väl inget tristare än en vanskött krukplantering! Å andra sidan är det inte lika viktigt vad man har i sina krukor om man har en stor trädgård med mycket annat. Ofta räcker det med att krukan utgör ett blickfång med en grön tuss i eller en kontrastfärg. Man behöver alltså inte sätta samman avancerade kombinationer av olika blommor som brukar bli fallet i mindre trädgårdar där krukorna blir viktigare.

På plats!

Hos oss blir krukplanteringarna mer en detalj i inredningen och kan därför inte vara för brokig! Jag brukar försöka hålla mig till en, eller på sin höjd två, typer av växter per kruka. På ställen i trädgården där man har nära till vatten och lätt kan fylla en vattenkanna kan man kosta på sig att ha lite mindre krukor, men annars är krukor med större jordvolym att föredra.

I köksträdgården har krukorna verkligen egna platser! 

Ett annat sätt att förenkla sin krukodling är att ge krukorna bestämda platser. Detta gör att man inte behöver flytta på dem hela tiden om tex gräs skall klippas och man kan få dem att stå mer ”på plats”, dvs att de inte lutar hit och dit och att de fungerar som markörer eller blickfång i trädgården (Staffan skulle inflika att man dessutom kan ge dem automatisk bevattning om de har en bestämd plats..).

Trädgården känns redan lite mer ombonad!

För att verkligen förtydliga de olika trädgårdsrummen mot varandra försöker vi att ha olika typer av krukor på olika ställen. På Buxbomsterrassen har vi glaserade krukor i någon grön nyans som passar det lite skuggigare läget och den något mer dova tonen på planteringarna där. Kryddterrassen och Köksträdgården med sitt varma solgass har bara terracottakrukor. Terracottakrukor har ju en magisk kraft att skänka ännu mer solig medelhavsvärme än vad som redan finns..

Då kan planeringen börja på allvar! I vårt lilla hus har krukväxterna fått ge plats åt alla frösådder för köksträdgård, rabatter och krukor (det är inte utan att man längtar efter det där växthuset..). Vi får verkligen hoppas på varmare väder snart, annars har vi inte plats för alla små gröna plantor! /R

Annonser

2 thoughts on “Krukplanering

  1. Måste också skriva – ååå så mycket fina krukor. Har bara en terracotta och den sprack i vinter tyvärr så egentligen har jag ingen.
    L D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s