Frukt- och bärterrassen i fokus

Till höger om muren ses den blivande Frukt- och bärterrassen..

I mars förra året började vi på allvar att ordna till vår Frukt- och bärterrass. Terrassmurarna blev klara hösten innan så det stora jobbet var att få bort slänten och göra ytan jämn och rak. Därefter hann vi plantera en del, men sedan kom vintern och satte stopp för vidare planer.

Mars förra året.

På ett sätt var det kanske tur att vi inte hann mer det året! Ibland kan det vara bra om saker och ting får ”sätta sig” lite, särskilt när det går från en ogrässlänt till ett trädgårdsrum. Nu känns det som om bitarna fallit på plats lite mer och det har blivit dags att ta tag i finliret..

Vinbärsbuskarna som jag delade förra året kastades i princip bara ner och täcktes in så gott det gick med duk och grus för att kväva allt ogräs. Tur att vinbär inte är så kinkiga!

Grundtanken med denna terrass har alltid varit tydlig, här skall odlas frukt och bär på ett enkelt och funktionellt sätt. Utöver det är frodigt och grönt också ett tema, som kontrast mot de lite mer solgassiga terrasserna .

För att göra vinbärsplockningen så smidig som möjligt och samtidigt ge planteringen en tydlig form bestämde vi oss för att odla i schackrutor, en med grus och en med buske osv..

Dessa ramar hjälper också till att få markytan mera i nivå och få bort känslan av att allting lutar!

Men det finns mer att göra! Detta trädgårdsrum är det enda som vetter åt väster och kvällssolen, så denna vindskyddade hörna bara måste ha sittplatser! Stöd är redan uppmurade så vi bygger helt enkelt en bänk mellan dem.

Fikonplantorna (`Bornholm´) som var planterade på bägge sidor om bänken klarade tyvärr inte vintern. Men varför inte låta ett litet svagväxande äppelträd bilda en liten krona mellan de båda sittplatserna istället? Det blir nog inte så dumt.. 

Inne i hörnet är det som gjort för en riktig myshörna! Det får bli i form av ett litet trädäck som man kan fylla med kuddar.

Den upphöjda bädden är färdig och droppslang är ilagd för att minska framtida skötsel. På stenen i mitten är det tänkt att en urna skall stå.

Här blir också en vägg som vetter åt norr och min första tanke är att väggen skulle behöva mjukas upp med lite grönska. Dessutom har vi hittat en jättetjusig järnurna (med små elefanter i relief på!) och jag tror att detta skulle kunna vara platsen för den! Tanken är att den skall rymma någon form av vatten, kanske en kran som porlar eller så.. vi får se! Eftersom marken nästan bara består av grus här är det enklaste att göra en upphöjd rabatt och det får bli i samma trä som sittplatserna.

Urnan på plats!

En skuggig rabatt ger helt andra förutsättningar! Ett skogstema fick det bli och än så länge samsas lingon, blåbär, murgröna och mossa i lådan. Jag har länge velat pröva trädgårdssyra men inte haft någon bra plats till den, men nu kanske det är dags?

Grus måste på för att jämna till markytan, först ett lite grövre och sedan vårt vanliga ”fingrus”.

Vill ni se hur det blev? Titta in på bloggen i morgon för att se fortsättningen! /R

Annonser

2 thoughts on “Frukt- och bärterrassen i fokus

  1. Jaa jag vill verkligen se hur det blev! Va spännande! Superfint med den lilla sittbänken och allt det andra i trä! Att ni bara kan komma på så käcka idéer! På valborg ska jag sitta på den bänken och filosofera i kvällssolen ! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s