Mulching och lite plantering

Nu rusar våren på och timmarna på dygnet tycks inte riktigt räcka till! Mulchingen av rabatterna borde gjorts för ett tag sen men bättre sent än aldrig..

Jag mulchar i år med hästgödsel blandat med torv. Det är lite pyssligt att få ner den mellan perennerna utan att begrava dem för mycket, det hade verkligen varit enklare att göra det lite tidigare.. När mulchandet var klart sådde jag vit pionvallmo (ettårig) ovanpå och vattnade.

Att ”mulcha” sina rabatter innebär i princip att man lägger på ett lager av organiskt material ovanpå jorden på våren (går givetvis att göra även under sommaren, då kan man tex mulcha med gräsklipp för att ge växterna lite extra kväve). Det kan vara kompost, välbrunnen stallgödsel, någon torvjord eller helt enkelt en blandning av dessa. Under säsongen drar sedan mikrolivet i form av maskar och andra nedbrytare ner det organiska materialet i jorden. Detta gör att jorden på sikt blir mycket trevligare att växa i, den blir luftigare och mer lättgenomtränglig och näringen blir mer tillgänglig.

Den upphöjda rabatten på Buxbomsterrassen. Den lilla buxbomshäcken fick vi tråkigt nog göra oss av med i höstas pga ”buxbomssvampen” men jag tror att det kommer att bli tjusigt med perenner som hänger över stenmuren också. Här är nu en blandning av dagliljor, jättedaggkåpa, nepeta, jättevallmo och löjtnantshjärta. Som centrum står en magnolia `Leonard Messel´ och på bägge sidor om den finns en hortensia `Annabelle´ och en benved på stam.

På Kryddterrassen mulchas det också förstås. Valborgshelgens värme har lockat fram massor av knoppar och skott och jag får bråttom att fylla krukorna som är en så stor del av detta trädgårdsrum. Det blir en tur till handelsträdgården..

Visst gör sig terracottan fint mot vår röda sten?

Lavendelsorterna `Edelweiss´ och `Rosea´.

När jag tänker på solgassiga medelhavsträdgårdar står det alltid stora ruggar av silvergrå lavendel direkt i gruset/stenen och deras doft hänger tung i den ljumma luften. Det måste vi prova!

Lavendelsorten `Clarissa Lilac´.

Lavendel kan vara lite knepigt att odla ibland. De älskar sol och värme och de tycker inte om för nära sällskap! Det allra bästa är om den får en rabattkant för sig själv med åtminstone halva plantan fri från andra skuggande växter. Att odla lavendel i halvskugga är ingen höjdare, den kanske överlever några år men den får verkligen inte utveckla sin fulla potential. Luft runt plantan och full sol är nyckeln till en fantastisk lavendel! /R

Annonser

6 thoughts on “Mulching och lite plantering

  1. Era terasser är så snygga! Jag sitter här och drömmer mig bort. Är sugen på att bygga någonting liknande med rejäla murar åt sidorna efter att ha sett ert bygge. Hur har ni gjort för att komma fram med skottkärra med mera?

    • Roligt att kunna inspirera! Skottkärrsproblemet har vi löst genom att ha lite alternativa vägar förbi trapporna. Tex kan man ta sig från Buxbomsterrassen via Körsbärsträdgården ner till Rosenterrassen och mellan Krydd-, Frukt/bär- och Köksträdgården kan man ta sig utanför terrasserna via en slänt. Annars funkar det också bra att lägga ut en rejäl planka över de lite mindre trapporn.. Lycka till med murandet! /Rebecca

    • Nej, lera är det inte. Något slags mellanting, grunden är ganska näringsrik åt det kalkhaltiga hållet. Dessutom skiljer jorden sig ganska mycket åt på olika platser i trädgården, i tex Äppelträdgården gick det förr i tiden alltid en kalv om somrarna vilket givetvis gav finfin gödning. Vi låter de äpplen som vi inte använder ligga kvar på marken och förmultna vilket i princip gör att jorden här är en enda stor kompost! Mörk, organisk och full med mask! Så är det tyvärr inte överallt, men vi har turen att bo i en fuktig slänt som verkar vara omtyckt av både växter och mikroliv. Som jordförbättring fungerar organiskt material alltid, oavsett vilken jordtyp man har! /Rebecca

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s