Nu grönskar det

Trots de kyliga dagarna och de ännu kallare nätterna fylls dalen och trädgården med grönska. Det är någonting med våren som kan få allting att se vackert ut, till och med de mest bortglömda hörnen av trädgården tycks ha ett ljusgrönt skimmer över sig och ter sig nästan poetiska! En bortglömd tulpan, några lysande gula smörblommor, en lite grupp med dramatiskt vissnande vitsippor i purpur..

De vackra, gracila vildtulpanerna blommar överallt nu och skapar egna designkombinationer med ogräs, stenar och gamla stubbar.

Några osannolika figurer har börjat dyka upp i Äppelträdgården! Det är Strutbräken, Matteuccia struthiopteris, som börjat rulla upp sina eleganta plymer bland skogslök och vissnande snöklockor.

Ett nyplanterat silverpäron som ersättning för den svampdrabbade buxbomen som stod här. Nu kommer perennerna!

Jag går runt i trädgården och hälsar på gamla vänner som börjat titta upp ur jorden, perenner som jag inte sett sedan förra säsongen! Och i år är de ännu lite kraftigare än förra året.

Den vita tulpanen `Inzell´ mot silverduniga lammöron.

Jättevallmo med tulpanen `Princess Irene´.

Lysande röda har de små ”drakarna” (papegojtulpan `Rococo´) blivit när de slagit ut! Runt omkring har klotlöken, Allium spherocephalon mångdubblat sina strån sedan förra året.

På Frukt- och bärterrassen blommar den supersöta Tulipa tarda bland de härligt gröna smultronen.

Den otroliga röran som rabatterna kändes som i somras är som bortblåst och de friska, gröna tussarna som nu sticker upp står täta och fina i grupper med lagom avstånd. Jag kan inte låta bli att läsa dem; först irisar, pioner och allium, sedan lammöron, lavendel, riddarsporrar, salvia och vallmo och sedan kransveronika, älggräs, solhatt, astrar och gräs. Och allting ligger framför oss!  Antagligen kommer den tillfredsställande ordningen inte att vara lika tydlig i juli, men våren känns ändå som en nystart, som en ny möjlighet att göra allting lite bättre! /R

Annonser

3 thoughts on “Nu grönskar det

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s