Putsa narcisser

Sådana här mornar hänger en doft av hav i den fuktiga luften och man påminns om att detta en gång i tiden var en havsvik. Doften blandas med andra, gödsel från åkrarna runt omkring och fuktig jord och tillsammans bildar de en doft av bördighet. Man kan nästan känna hur jorden skakar av växtkraft! Det är alldeles stilla, men fåglarnas tjatter och pladder är nästan öronbedövande. På Rosenterrassen vimlar det av småfåglar, några blåmesar hänger upp och ner på rosengrenarna och äter larver och bland perennerna nedanför pickar ett gäng talgoxar. Det sitter till och med två steglitser på staketet och småpratar!

Jag styr stegen mot Körsbärsträdgården för att putsa de utblommade narcisserna. Detta är ett jobb som lätt glöms bort, men som kan göra underverk för nästa års blomning!

Låter man den utvissnade blomman bara sitta kvar kommer löken att satsa på att bilda frön istället för att samla energin till nästa års blomning. Naturligtvis kommer dessa frön att bli nya lökar på sikt, men det tar lååång tid innan de kommer att blomma.

Så vill man ha regelbunden blomning bör man knipsa av den vissnade blomman där den sitter ihop med stjälken. Det går väldigt lätt att göra för hand och dessutom ser de gröna, friska bladen och stjälkarna lite trevligare ut efteråt.

Vid blommans nacke kan man se hur frökapseln börjar svälla. Man ser också tydligt var blomman slutar och stjälken börjar.

Putsade narcisser. Nu börjar perennerna ta fart under!

När blomman och frökapseln väl är bortplockad låter jag det andra stå. Stjälk och blad kommer att se fina ut ett tag till innan de börjar vissna. Detta är väl alla lökväxters ständiga dilemma! De behöver nämligen ha kvar sina blad tills de vissnar ner av sig själva för att kunna samla kraft inför nästa års blomning. Klipper man av bladen eller binder ihop dem kan inte löken hålla sin fotosyntes igång och näringen går förlorad!

Även tulpaner bildar fröställningar när de blommat ut och dessa bör också avlägsnas för bättre blom nästa år.

För att slippa sätta nya lökar hela tiden är det därför viktigt att ta med detta i beräkningen när man planerar sina planteringar. Jag försöker tänka på att sätta tulpaner och allium en bit in i rabatten så att tidiga perenner sedan snabbt kan dölja de vissnande bladen.

Andra omgången narcisser blommar och i bakgrunden börjar vårt stora bigarråträd att slå ut!

När det gäller narcisser har jag alltid älskat stora sjok med blommor och jag tänker mig att de får föräras en särskild plats i trädgården. Hela Körsbärsträdgården hos oss är en vårträdgård och tanken är att man under april och maj fullkomligt skall få bada i blommor här. Sedan kanske andra delar av trädgården blir intressantare och narcisserna får vissna ner i godan ro i ett marktäckande skikt av perenner. Det får helt enkelt vara lite stökigt ett tag! Jag har också tänkt prova lite olika typer av ”uppstickar-perenner” mellan de marktäckande, bla en fylld, röd vallmo (som växer utmed åkerkanterna i vår trakt) som kanske kan ge en ny färgexplotion under försommaren. Vi får väl se! /R

1 tanke på “Putsa narcisser

  1. Hur mår ert bigarråträd nu? Det blev väl utsatt för stormen förra året men det verkar ju ändå blomma fint.
    L D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s