Två tulpanbuketter från trädgården

Med all denna härliga färgprakt omkring mig blir jag inspirerad till två gå bort-buketter! En spretig och färgsprakande och en söt som socker..

Som vanligt ser jag till att plocka materialet till buketterna på morgonen, medan daggen och gårdagens regn fortfarande glittrar på bladen. Sedan får de stå i vår svala, mörka källare och suga vatten hela dagen.

Gulltörel, Euphorbia polycroma, har en alldeles särskild lyskraft och med sin limefärg framhäver den de flesta andra färger. Helt enkelt fantastisk att ha i buketter! Men det är några saker man bör tänka på när man plockar Euphorbia. Först och främst så utsöndrar den en mjölkaktig sav när man klipper den eller tar av blad på den. Saven är irriterande för huden, framförallt om man utsätts för starkt solsken samtidigt. Ha alltså helst handskar när du hanterar dessa växter! Saven gör också att snittet på stjälken täpps till och blomman kan inte suga upp något vatten. Detta löser man genom att ha en liten burk med varmt vatten med sig när man plockar; klipp av Euphorbian, sätt ner stjälken någon minut i vattnet och sätt den sedan med de andra blommorna mörkt och svalt i vatten under några timmar. Det varma vattnet gör att saven inte täpper till snittytan. 

Den färgsprakande buketten går i färgskalan lila, orange, vitt och lime. Primärt blickfång består av de blandade liljetulpanerna och det sekundära blickfånget som också fungerar som ”vävare” mellan tulpanerna är Gulltöreln. Som uppstickare använder jag violettlila rosenginst som precis har börjat att slå ut.

Naturligtvis kräver denna bukett ett färgstarkt papper!

Under silkespappret har jag lindat lite blött papper runt stjälkändarna och lagt allt i en liten plastpåse så att buketten klarar sig ända fram!

Den ”Söta” buketten går i färgskalan vitt och silver med den fantastiska tulpanen `Carnaval de Nice´ som rödstrimmig färgklick. Så det primära blickfånget blir tulpanen, det sekundära bladrosetter från lammöra och ulleternell. Som ”uppstickare” tar jag några stjälkar av vitt löjtnantshjärta och som sammanbindande ”vävare” blir det vit förgätmigej som blommar överallt i trädgården nu.

En sådan här söt liten bukett behöver en söt paketering!

Rött silkespapper med vita prickar och bastsnöre. Även här finns än plastpåse med blött papper under silkespappret.

Med en trädgård kan man alltid känna sig rik! Det är verkligen roligt att kunna ge bort så här lyxiga presenter! /R

4 tankar på “Två tulpanbuketter från trädgården

  1. Aha! Det är därför Gultöreln ser sÅ tråkig ut när man tar in den! Tack för tipset!
    Jättefina buketter, blev de uppskattade gåbortspresenter?
    Vårkramar från Amatören (som fortsätter läsa och suga i sig kunskaper på er blogg)

  2. Härliga buketter – båda två tilltalar mig. Så fint med omslagspappret som gör de till riktiga lyxbuketter. Tack för tipset med varmvattnet till törelen – lägger på minnet.

    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s